Vanaf 2016 kan als het aan de Tweede Kamer ligt op vrijwel de gehele snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam 130 kilometer per uur worden gereden.

Een Kamermeerderheid lijkt het plan van VVD-parlementariër Barbara Visser te steunen.

De snelheidsverhoging moet ingaan vanaf 1 januari en moet in eerste instantie gelden van 19.00 uur tot 6.00 uur en in de loop van volgend jaar ook de rest van de dag. 

Regeringspartner PvdA steunt Visser, waardoor er een meerderheid in de Tweede Kamer achter het plan staat. Visser komt met het voorstel op de dag dat de Kamer zich over de begroting van het ministerie van Infrastructuur buigt.

"Automobilisten hebben het idee dat ze in slowmotion op een weg moeten rijden waar een Boeing zou kunnen landen", aldus Visser.

Om te voorkomen dat automobilisten er nu al overal 130 gaan rijden, worden de huidige snelheidsbeperkingen bij bijvoorbeeld Vinkeveen duidelijker aangegeven. Nu is het stuk weg "goed" voor zeker 50 miljoen euro aan boetes.

Visser verwacht dat de hele operatie een paar miljoen gaat kosten, bijvoorbeeld voor geluidsschermen. "Maar zeker niet meer dan 15 miljoen". Het geld kan uit een speciaal potje komen dat is bedoeld om de bereikbaarheid in de drukste regio's te verbeteren.