Fractievoorzitters nemen afstand van verharding asieldebat

De fractievoorzitters van vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer nemen afstand van de verharding van het asieldebat.

In een open brief die woensdag in de Volkskrant verschijnt, roepen ze hun kiezers op tot meer begrip voor elkaar en meer verdraagzaamheid.

"Verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten. Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens", schrijven ze.

"Een van ons, de fractievoorzitter van de PVV, weet hoe het is om jarenlang bedreigd te worden", is te lezen in de brief. "De vrijheid is klein als er ieder uur van de dag beveiliging nodig is. Wij betreuren het dat dit in Nederland gebeurt. Het past niet in onze democratische rechtsstaat."

Debat

Ook doen de politici een oproep om de volksvertegenwoordigers met rust te laten. "Wij zijn het over veel oneens, maar hierover bestaat geen enkel verschil van mening: in Nederland voeren we een debat zonder dreigementen, intimidatie en geweld."

De brief werd dinsdag opgesteld en is een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Andere fractievoorzitters die de brief ondertekenden, zijn Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (CU), Kees van der Staaij (SGP), Marianne Thieme (PvdD) en Henk Krol (50Plus).

Oostknollendam

In Oostknollendam werden in de nacht van maandag op dinsdag twee auto's in brand gestoken. De voertuigen behoorden toe aan de plaatselijke fractievoorzitter van GroenLinks, Harold Halewijn.

Halbe Zijlstra maakte dinsdag bekend een kogelbrief te hebben ontvangen na zijn oproep voor een soberdere opvang voor vluchtelingen. "Ik laat me niet beïnvloeden door mensen die mij kogelbrieven sturen", aldus de VVD'er.

Lees meer over:
Tip de redactie