VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft een kogelbrief ontvangen kort nadat hij eerder deze maand had gepleit voor een soberder opvang van vluchtelingen. 

Dat onthult hij na vragen over het in brand steken van twee auto's van GroenLinks-fractievoorzitter in de gemeente Wormerland, meldt de NOS dinsdag.

De brief met de kogel was bezorgd bij de Tweede Kamer. Zijlstra heeft aangifte bij de politie gedaan. Een woordvoerder van de VVD doet verder geen mededelingen. 

Zijlstra zegt dat hij zich daar niet door laat beïnvloeden en de problemen rond vluchtelingen blijft benoemen. 

"Ik blijf zeggen wat mijn mening is. Dat laat ik niet sturen door een paar gekken die kennelijk auto's in de fik steken. Ik laat me niet beïnvloeden door mensen die mij kogelbrieven sturen", aldus Zijlstra.

Bedreigend

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemt de kogelbrief zeer bedreigend. ''Ik zie ook andere bedreigingen van politici de afgelopen weken en maanden. Dat is echt onacceptabel.''

De bewindsman vindt dergelijke bedreigingen in Nederland niet kunnen, zo zei hij tegen de NOS.

Van Miltenburg

De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, laakt de bedreiging van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra met een kogelbrief.

''We leven in een open democratie, waarin we met woorden met elkaar in debat moeten gaan. Nooit met geweld of bedreigingen'', laat ze weten.

Andere partijen doen geen mededelingen over bedreigingen van fractievoorzitters.

Vaker

Kamerleden zijn vaker bedreigd. Sybrand Buma van het CDA kreeg in 2010 een kogelbrief. En ook huidig Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg werd door dezelfde Rotterdammer bedreigd. 

De discussie over vluchtelingen heeft de afgelopen tijd tot een reeks incidenten geleid. Een opvangcentrum in Woerden werd belaagd en verscheidene inspraakavonden en gemeenteraadsvergaderingen over dit onderwerp verliepen tumultueus. Ook werden lokale politici bedreigd.