Kabinet onderzoekt export Nederlandse diensthonden naar Israël

Het kabinet gaat onderzoek doen naar de export van diensthonden naar Israël door een Nederlands bedrijf. 

Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) dinsdag tijdens het vragenuur.

NRC Handelsblad meldde maandag dat een bedrijf uit Brabant al jaren honden levert aan Israël. Goederen met een militaire toepassing die door Israël kunnen worden ingezet in de Palestijnse gebieden krijgen normaliter geen exportvergunning van het kabinet.

Volgens D66 en de SP moet de export van deze honden, die ingezet worden tegen demonstrerende Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever, direct worden opgeschort.

Bekijk de reacties van kamerleden:

Speurhonden

Ploumen wijst erop dat er niet alleen politiehonden worden geëxporteerd, maar ook speurhonden en blindengeleidehonden. De politiehonden vallen nu nog onder deze overkoepelende regeling van de de export van honden. De minister wil onderzoeken of er een regeling getroffen kan worden voor deze diensthonden, zodat deze niet naar Israël kunnen worden geëxporteerd.

Volgens de VVD draait het kabinet hierdoor een goedlopend Nederlands bedrijf "de nek om". De SGP wijst erop dat het bedrijf al 23 jaar honden exporteert waarvan 95 procent speurhond is. 

De PvdA stelt dat het niet uitmaakt dat het bedrijf al 23 jaar exporteert. De kern is dat Israël bepaalde gebieden heeft bezet en dat de Nederlandse overheid geen militaire middelen mag leveren die de bezettingsmacht van dienst kunnen zijn, stelt de PvdA.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie