De auto's van de GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland zijn alletwee in brand gestoken. Dat zegt burgemeester Peter Tange van Wormerland dinsdag op een persconferentie.

Over een motief daarvoor kon de burgemeester niets zeggen.

''Er zijn verschillende scenario's denkbaar. Het is aan de politie om daar verder naar te kijken'', aldus Tange. ''Het is een zeer ernstige zaak dat dit iemand overkomt en dit kunnen en zullen wij in Wormerland niet accepteren.''

De twee auto's brandden in de nacht van maandag op dinsdag uit voor de deur van de woning van Halewijn in Oostknollendam (Noord-Holland). Halewijn zelf denkt dat de brandstichting te maken heeft met zijn standpunten over de opvang van vluchtelingen.

Meepraten

Bewoners kunnen dinsdagavond meepraten met de gemeente over de opvang van vluchtelingen. Halewijn had de uitnodiging voor de discussieavond gedeeld op Facebook omdat mensen zich voor de avond digitaal moesten aanmelden.

''Ik kreeg toen al wat bedenkelijke reacties. Ik had er wel rekening mee gehouden dat er vanavond wat zou kunnen gebeuren, maar ik had dit niet verwacht.''

Grotere ruimte

Het digitale aanmelden was volgens de gemeente al bedoeld als een extra drempel om de bijeenkomst rustig te laten verlopen. Vanwege de grote belangstelling is besloten de bijeenkomst te verplaatsen naar een grotere ruimte, de brandweerkazerne.

''We houden hetzelfde programma aan zoals we hadden voorbereid. In deze fase luisteren we naar wat de mensen vinden. Maar we gaan niet in debat'', aldus Tange.

Achterlijk

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) noemt het in brand steken van twee auto's van de GroenLinks-fractievoorzitter een ''achterlijke actie''. Hij kan niet bevestigen dat het om een aanslag gaat en hij kan ook niet zeggen of het verband houdt met een inspraakavond daar over de opvang van vluchtelingen.

''Het is sowieso bezopen dat het gebeurt'', aldus de bewindsman. ''Acties zoals deze gaan alle perken te buiten, wat er ook achter steekt. In de laatste weken hebben we meer dingen gezien die niet deugen.''

Dijkhoff vindt dat de spanningen over het vluchtelingenvraagstuk in ons land uit de hand lopen. ''Ik vind dit niet bij Nederland passen'', voegde hij eraan toe.

Bekijk de reactie van Dijkhoff:

Dijkhoff noemt actie in Wormerland 'achterlijk'
Dijkhoff noemt actie in Wormerland 'achterlijk'