Schippers gaat conclusies 'bewerkt vlees' verwerken in voedingsschijf

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat de uitkomsten van het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meenemen in de aanpassing van de voedingsschijf.

Dat zei ze dinsdag tijdens het vragenuur.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte maandag bekend 'bewerkt vlees', zoals bacon, worst en ham, toe te voegen aan de lijst kankerverwekkende stoffen.

De onderzoekers van de WHO schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is mogelijk verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

'Niet nieuw'

Volgens de minister is die informatie niet nieuw. Er zijn de afgelopen periode meerdere wetenschappelijke onderzoeken geweest die concluderen dat de consumptie van vlees gematigd moet worden. Zij wil deze uitkomsten meenemen in de aanpassing van de schijf van vijf van het Voedingscentrum. De schijf laat consumenten zien hoe zij gezond en gevarieerd kunnen eten.

Volgens Schippers is het belangrijk om met een eenduidig advies te komen, omdat er elke dag berichten in de media verschijnen over wat goed zou zijn om te eten en wat niet. De minister benadrukte dat het er altijd om gaat hoeveel je een bepaald product consumeert en hoe vaak dat gebeurt.

Lijst

Asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum staan ook op de lijst van de WHO. Bij mensen die 50 gram bewerkt vlees per dag eten, minder dan twee plakken bacon, wordt de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent vergroot. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker.

Het wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, benadrukt de WHO, alleen dat het bewijs voor het verband met kanker even sterk is.

Ook 'rood vlees' is volgens de WHO kankerverwekkend, maar dat wordt niet op de WHO-lijst geplaatst wegens gebrek aan hard bewijs voor de aanname.

Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het gaat bijvoorbeeld om salami, ham, bacon en rookworst. Ook hamburgers en gehakt vallen onder die categorie als ze zijn geconserveerd met zout of chemische additieven.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie