In Oostknollendam zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee auto's van de plaatselijke fractievoorzitter van GroenLinks, Harold Halewijn, uitgebrand.

Halewijn denkt dat zijn auto's in brand zijn gestoken vanwege de discussieavond over de komst van vluchtingen. Bewoners kunnen dinsdagavond meepraten met de gemeente over de opvang van vluchtelingen.

De twee auto's brandden in de nacht van maandag op dinsdag uit voor Halewijns woning. ''Ik vermoed dat het een aanslag is'', zei Halewijn dinsdag tegen de NOS. ''Het kan niet anders dat dit te maken heeft met de bijeenkomst over de vluchtelingen.''

Halewijn had de uitnodiging voor de discussieavond gedeeld op Facebook omdat mensen zich voor de avond digitaal moesten aanmelden. ''Ik kreeg toen al wat bedenkelijke reacties. Ik had er wel rekening mee gehouden dat er vanavond wat zou kunnen gebeuren, maar ik had dit niet verwacht.''

Extra maatregelen

De informatiebijeenkomst over vluchtelingenopvang gaat ewoon door. Wel is met de politie overlegd en zijn er extra maatregelen genomen. Welke dat zijn wil een gemeentewoordvoerster niet zeggen, maar het gaat om meer beveiliging.Ongeveer 130 mensen hebben zich al aangemeld.

De politie onderzoekt de twee autobranden en sluit brandstichting niet uit.

Standpunten

GroenLinks-leider Jesse Klaver is geschrokken van het in brand steken van auto's van de GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland. Halewijn denkt dat de brandstichting te maken heeft met zijn standpunten over de opvang van vluchtelingen.

"Ik schrik hier geweldig van", zegt Klaver. "Ik maak me zorgen over het maatschappelijk klimaat dat is ontstaan rond het debat over vluchtelingen. Maar het is nu eerst zaak goed uit te zoeken wat er in Wormerveer gebeurd is."

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten. "Ik heb burgemeester Tange gesproken en het raadslid Halewijn gebeld. De voorgenomen raadsvergadering gaat door zoals gepland; het is belangrijk dat het democratisch bestuur zich niet laat intimideren."