Referendum van Geenpeil over Oekraïne kan doorgaan

Het referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne kan doorgaan. Amsterdammer Jeroen de Kreek was naar de Raad van State gestapt om het referendum te voorkomen, maar de hoogste bestuursrechter neemt zijn klacht niet in behandeling. 

Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Volgens de rechters heeft De Kreek geen direct persoonlijk belang bij het referendum. Het maakt niet uit dat hij zegt dat hij opkomt voor het algemeen belang. Hij is niet-ontvankelijk en de rechters kijken daarom niet naar de inhoud van zijn klachten.

De Europese Unie sloot vorig jaar een verdrag met Oekraïne. Dat moet de economische en politieke banden versterken en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord.

EU-lidmaatschap

Actiecomité Geenpeil vindt het verdrag een eerste stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne en eiste daarom een raadgevend referendum. De oproep kreeg 427.939 handtekeningen, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren voor het referendum.

De Kiesraad heeft de ondersteuningsverklaringen bekeken en concludeerde dat er genoeg geldige handtekeningen waren. Het referendum kon dus doorgaan. Daartegen ging De Kreek in beroep. Hij betwijfelt onder meer of de handtekeningen wel geldig zijn.

Video: Referendum Oekraïne kan doorgaan

Voor de rechter

De oud-advocaat heeft regelmatig zelf voor de rechter gestaan, onder meer voor het bedreigen van oud-premier Jan Peter Balkenende.

Het referendum wordt mogelijk begin volgend jaar gehouden. Nederland is dan voorzitter van de EU.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie