'Onderzoek naar resten chroom-6 onvolledig'

Het onderzoek naar de resten van chroom-6 en uranium in gebouwen van een voormalig Navo-depot in Ter Apel is onvolledig.

Dat hebben oud-medewerkers van het depot bij GGD Groningen gemeld, zo schrijft RTV Noord maandag.

De GGD onderzocht op verzoek van het ministerie van Defensie de gebouwen om uit te zoeken of de huidige gebruikers risico lopen om aan chroom-6 te worden blootgesteld. In het depot werd vroeger met een kankerverwekkende chroomverf gewerkt.

Volgens de GGD worden de huidige gebruikers niet aan chroom-6 blootgesteld; wel werd er uranium gevonden. Waar dit vandaan komt is nog onduidelijk, mede omdat uranium ook als natuurlijk element in de bodem voorkomt. Daarop adviseerde de GGD om aanvullend onderzoek te doen, een advies dat door het ministerie van Defensie is overgenomen.

Korrels

De oud-werknemers trekken nu aan de bel, omdat er volgens hen korrels in de ventilatiesystemen zitten die vocht vasthouden. De GGD heeft deze ventilatoren niet onderzocht, maar overweegt dit nu alsnog te doen.

"We moeten nog wat meer informatie verzamelen, maar overwegen in ons aanvullend onderzoek de luchtsystemen mee te nemen", zegt Frans Greeven, onderzoeksleider van de GGD tegen RTV Noord.

De oud-medewerkers maken zich zorgen over de huidige gebruikers van het pand en zeggen niet te weten in welke mate ze aan de giftige stoffen zijn blootgesteld. Ook oud-medewerkers van een schoonmaakbedrijf dat de loodsen grondig schoon heeft gemaakt, hebben die zorgen geuit.

Volgens Greeven is er geen reden tot ongerustheid en is het "absoluut onwaarschijnlijk" dat het opgeruimde vuil iets met chroom-6 te maken heeft.

Video: In 60 seconden: Wat is chroom-6?

Animatie door in60seconds

Bescherming

Na onthullingen in diverse media zou blijken dat Defensie vanaf de jaren tachtig op de hoogte was van de slechte bescherming van het personeel. Op basis van interne documenten meldde de NOS dat de legerleiding in 1987 wist van de gevaren voor de medewerkers.

Bijna 2.100 (oud-)medewerkers van Defensie die in de jaren tachtig en negentig op werkplaatsen zouden hebben gewerkt met de verf, hebben zich gemeld. Een kwart van hen heeft gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf.

Lees meer over:
Tip de redactie