De buitenlandse politiek van Europa moet een ''revival" doormaken. Dat zegt minister Bert Koenders zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

''We hebben heel lang een weigerachtigheid gehad, ook in Nederland, om ons in te zetten voor een gemeenschappelijke Europese buitenlandse politiek", aldus Koenders in NRC.

"Daar betalen wij nu in zekere zin de prijs voor, omdat altijd misbruik gemaakt kan worden van de kwetsbaarheid van Europa. Kijk maar naar de vluchtelingenstromen die worden veroorzaakt door de situatie in Syrië en waar Europa de consequenties van ondervindt."

Het is vooral aan grote spelers als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om de Europese buitenlandse politiek vorm te geven, maar ook Nederland kan ''een interessante rol spelen", meent Koenders.

IS

Op de vraag of Nederland de missie tegen IS in Irak gaat uitbreiden naar Syrië, wil Koenders (PvdA) geen antwoord geven. ''We kijken er stap voor stap naar. Er is boven Syrië een situatie ontstaan waarbij elf landen opereren, waaronder drie kernmachten. Je moet goed kijken waar de belangen liggen en geen Twitterbesluitvorming willen."

Coalitiepartners VVD en PvdA verschillen van mening over het bombarderen van IS-doelen in Syrië. De liberalen voelen er wel voor, de sociaaldemocraten niet. Eind september zei VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) nog te verwachten dat het kabinet de knoop snel zou doorhakken.