De oppositiepartijen SP en D66 zijn niet te spreken over de vakantie die koning Willem-Alexander deze week met zijn gezin in China zou vieren, voorafgaand aan het staatsbezoek aan China.

De twee partijen vinden dat de koning door zijn vakantie met minder gezag de mensenrechten in China aan de orde kan stellen.

SP-Kamerlid Harry van Bommel en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zeggen dat woensdag in een toelichting op berichtgeving in het AD. Die krant meldt dat de koning, koning Máxima en hun drie dochters al enkele dagen privé vakantie houden in China.

Van Bommel gaat daarover vragen stellen aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. "Dit is niet handig. Het wordt lastig als je eerst vrolijk vakantie viert in China en dan tijdens het staatsbezoek zegt 'o ja, nu ik hier toch ben, over de mensenrechten krijgen we veel klachten'.''

Sjoerdsma

Ook Sjoerdsma denkt dat de positie van koning Willem-Alexander er in de dialoog met de Chinezen niet sterker op wordt als hij eerst met zijn gezin is gefotografeerd bij de Chinese Muur. Hij vreest dat de mensenrechtenboodschap dan aan kracht zal verliezen.

Sjoerdsma vindt dat zowel Koenders als de koning bij hun Chinese gesprekspartners over mensenrechten moet beginnen. "De koning is ons staatshoofd en dat legt in China gewicht in de schaal. Dus laten Koenders en de koning er allebei iets over zeggen.''

Ook van Bommel vindt dat. Hij vindt dat de koning na zijn pleidooi voor de mensenrechten in zijn speech bij de Verenigde Naties vorige maand niet stil kan blijven. "Die speech was niet vrijblijvend. Adel verplicht'', aldus Van Bommel.