De Nederlandse directeur van het Europese asielagentschap EASO stapt op. Rob Visser begint op 1 november als secretaris bij de Raad van State in Den Haag. 

Hij leidde het op Malta gevestigde EASO sinds februari 2011.

EASO vervult een belangrijke rol bij de opvang en registratie van vluchtelingen. Vissers opvolger wordt niet voor februari verwacht. Een interim-directeur neemt de honneurs tot die tijd waar.

''Het is enorm jammer om nu te moeten vertrekken'', zegt Visser tegen de nieuwssite Politico, doelend op de grote aantallen vluchtelingen die naar Europa komen.

Het was persoonlijk ''niet ideaal '' voor hem om zijn contract te verlengen. Hij was voor vijf jaar aangenomen. De vluchtelingencrisis was destijds volgens Visser niet te voorzien.

Slecht moment

“Zijn vertrek komt op een slecht moment'', zegt de Belgische vertegenwoordiger in EASO's Raad van Bestuur tegen Politico. ''EASO zal echt in een hogere versnelling moeten gaan om zaken voor elkaar te krijgen.''

EASO ondersteunt de EU-lidstaten bij het omgaan met asielzoekers en telt ongeveer honderd werknemers. De organisatie is momenteel druk bezig de registratie van vluchtelingen in Italië en Griekenland te verbeteren.