Het is de provinciebesturen in Nederland niet gelukt om Ronald Plasterk maandag een overzicht te geven met plaatsen waar grote aantallen vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Daarom krijgen ze meer tijd van de minister.

Plasterk schreef vorige week in een brief dat maandag de deadline was, maar zegt begrip te hebben dat er meer tijd nodig is.

Provinciebestuurders van Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland en Groningen zeiden maandag te verwachten niet voor het einde van deze week de inventarisatie afgerond te hebben.

Ze zeggen de extra tijd goed te kunnen gebruiken. De verzoeken bij gemeenten staan uit, maar de provincies willen de gemeenten niet onder druk zetten en zeggen dat zorgvuldigheid erg belangrijk is.

Veiligheidsregio

De provincie Drenthe heeft het verzoek van Plasterk doorgespeeld aan de Veiligheidsregio. ''Die inventariseert de opvangmogelijkheden in de twaalf gemeenten'', aldus een provinciewoordvoerster.

''Drenthe is de enige provincie met maar één Veiligheidsregio die voor de gehele provincie geldt. We hebben gevraagd uiterlijk maandag na de herfstvakantie met een antwoord te komen.''

De minister liet de provincies vorige week weten dat er een voorkeur is voor grootschalige opvang. Dat is organisatorisch gezien het handigst, en leidt tot minder verhuisbewegingen van asielzoekers.