Premier Mark Rutte vindt het "bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk" dat er vanwege de komst van asielzoekers dreigbrieven zijn verstuurd aan raadsleden in Rijswijk.

Dat zei Rutte woensdag voor aanvang van het debat over de opvang van vluchtelingen. "Dit is totaal onacceptabel", aldus de premier.

De minister-president stelt dat "we van mening mogen verschillen over de opvang van asielzoekers, maar de grens naar het dreigen met geweld mag nooit overschreden worden."

Ook burgemeester Michel Bezuijen van Rijswkijk betreurt de brieven zeer, meldt hij op de website van de gemeente. "Ik neem dit zeer hoog op. Het is volstrekt onacceptabel wanneer raadsleden in de democratische uitoefening van hun functie gehinderd worden", stelt de burgervader.

Rutte veroordeelt dreigementen aan raadsleden

Premier Mark Rutte vindt het "bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk" dat er vanwege de komst van asielzoekers dreigbrieven zijn verstuurd aan raadsleden in Rijswijk. © ANP
De minister-president stelt dat "we van mening mogen verschillen over de opvang van asielzoekers, maar de grens naar het dreigen met geweld mag nooit overschreden worden." © ANP
© ANP
Hij geeft aan dat er een voorkeur is voor grootschalige noodopvang. © ANP
Raadsleden die instemden kregen een dreigbrief. Het ging om politici van D66, PvdA en GroenLinks. Er werden ook dreigementen geuit aan familieleden van de raadsleden. © ANP
Ook burgemeester Michel Bezuijen van Rijswkijk betreurt de brieven zeer. "Ik neem dit zeer hoog op. Het is volstrekt onacceptabel wanneer raadsleden in de democratische uitoefening van hun functie gehinderd worden." © ANP
Politie en justitie onderzoeken de bedreigingen. In het belang van dit onderzoek doet de gemeente op dit moment geen verdere uitspraken over de inhoud van de brieven. © ANP
De discussie over vluchtelingen heeft de afgelopen tijd tot een reeks incidenten geleid. Een opvangcentrum in Woerden werd belaagd en verscheidene inspraakavonden en gemeenteraadsvergaderingen over dit onderwerp verliepen tumultueus. © ANP
De Tweede Kamer debatteert woensdag over de opvang van vluchtelingen. GroenLinks-leider Jesse Klaver somde een lijst op met incidenten waar azc's en noodopvanglocaties zijn beklad en bedreiging die zijn geuit. © ANP
PVV-leider Geert Wilders riep eerder op om in verzet te komen. Hoewel Klaver de incidenten niet wijt aan de oproep van Wilders, vroeg hij hem wel om een reactie. Die wilde Wilders niet geven. © ANP

Familieleden

Diverse raadsleden van de gemeente Rijswijk hebben dreigbrieven ontvangen vanwege de komst van een asielzoekerscentrum in de stad.

De gemeenteraad ging vorige week akkoord met de komst van een azc. De komende drie tot vijf jaar worden 500 asielzoekers opgevangen. Raadsleden die instemden kregen een dreigbrief. Het ging om politici van D66, PvdA en GroenLinks. Er werden ook dreigementen geuit aan familieleden van de raadsleden.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zei woensdag op Radio 1 dat er aangifte wordt gedaan. "Ik ga niet over de strafmaat, maar ik heb met Openbaar Ministerie en ministerie besproken dat hiervoor hogere strafeisen gelden dan bij gewone bedreigingen", aldus Plasterk. Volgens de minister moeten de daders rekening houden met gevangenisstraffen.

Politie en justitie onderzoeken de bedreigingen. In het belang van dit onderzoek doet de gemeente op dit moment geen verdere uitspraken over de inhoud van de brieven.

Onacceptabel

De bedreigingen aan het adres van de Rijswijkse bestuurders is er een in een lange lijst incidenten. In Woerden bestormden eind vorige week een groep mannen met bivakmutsen een sporthal waar vluchtelingen worden opgevangen. Zij gooiden met knalvuurwerk en eieren naar de vluchtelingen. Elf mannen zijn aangehouden en zitten nog vast. 

Tijdens het debat woensdag in de Kamer over de opvang van vluchtelingen somde GroenLinks-leider Jesse Klaver een lijst op met incidenten waar azc's en noodopvanglocaties zijn beklad en bedreiging die zijn geuit.

PVV-leider Geert Wilders riep eerder op om in verzet te komen tegen de komst van vluchtelingen en asielzoekerscentra. Hoewel Klaver de incidenten niet wijt aan de oproep van Wilders, vroeg hij hem wel om een reactie. Die wilde Wilders niet geven.

De PVV-voorman las in de Kamer een lijst met e-mails op van bezorgde burgers die zich beklaagden over asielzoekers. 

Oplossingen

Partijen in de Kamer zeiden de bezorgdheid in de samenleving te zien en te begrijpen, maar constateerden dat de PVV geen oplossingen biedt.

CDA-leider Sybrand Buma wees Wilders er op dat de PVV instemde met de wet die grote opvanglocaties voor vluchtelingen mogelijk maakte. D66'er Pechtold herinnerde Wilders eraan dat toen de PVV in 2011 meeregeerde de partij ruim 16.000 asielzoekers toeliet. "Toen u aan de knoppen draaide, heeft u er niets tegen gedaan", aldus Pechtold.

Buma constateerde dat Wilders als volksvertegenwoordiger de taak heeft de zorgen van de burgers serieus te nemen door met oplossingen te komen. Door dat niet te doen, is Wilders mede verantwoordelijk voor de komst van asielzoekerscentra in verschillende gemeenten. 

Volgens Wilders zetten de andere fracties de deuren open voor vluchtelingen. De oplossing is om geen enkele vluchteling op te nemen. Hij herhaalde zijn verwijt dat hij als enige het volk vertegenwoordigt en noemde zijn collega-Kamerlid Pechtold "een dikke nul" waarop Klaver (GroenLinks) Wilders uitmaakte voor een "nepdemocraat".

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg riep de fractievoorzitters op zich te onthouden van het bezigen van scheldwoorden.