Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag de microfoon van de PVV uitgezet. Dat gebeurde toen senaatslid Marjolein Faber de term 'nepparlement' in de mond nam.

Dat melden RTL Nieuws en NOS.

"Ik wil niet hebben dat u spreekt over een nepparlement", reageerde voorzitter Broekers op de uitlating. Toen zij vroeg of Faber haar worden terug wilde nemen, weigerde deze. De PVV-senator voegde daar aan toe dat de Tweede Kamerleden "nepvertegenwoordigers zijn die hun kiezers gruwelijk in de steek laten en de Nederlandse bevolking inwisselen voor een islamitische."

Daarop zette Broekers de microfoon van de PVV uit. D66-leider Alexander Pechtold juichte de actie van de Eerste Kamer-voorzitter toe. "Hulde!" prees hij haar op Twitter.

'Het volk'

Eerder gebruikte ook PVV-leider Geert Wilders de term 'nepparlement' in de Tweede Kamer. Ook PVV-parlementariër Sietse Fritsma nam de term in de mond. Wilders gebruikte het woord omdat de Kamer niet instemde met de wens van "het volk" om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen. 

Fritsma sprak van een 'nepparlement’ omdat een meerderheid van de Nederlanders volgens een peiling af zou willen van de Nederlandse Antillen. Tweede Kamervoorzitter Anoucka van Miltenburg haalde hierna scherp uit naar de PVV'ers.