In een poging een eind te maken aan het huidige asielbeleid, onderzoekt partijleider Bram Moszkowicz of zijn partij VoorNederland (VNL) gerechtelijke stappen kan nemen tegen het kabinet. 

Dat maakte de partij zondag bekend.

"Het huidige asielbeleid zal de basis gaan vormen voor enorme structurele problemen. Op het gebied van volkshuisvesting, bijstand, onderwijs, criminaliteit en terreurdreiging", aldus Joram van Klaveren van VNL.

Hij mist een visie van het kabinet hoe deze problemen moeten worden aangepakt.

Twee artikelen

Moszkowicz zet in op twee artikelen. Mogelijk is artikel 99 van het Wetboek van Strafrecht overtreden. Dat stelt dat een persoon die een aan hem opgedragen onderhandeling opzettelijk ten nadele van de staat voert strafbaar is.

"Hier lijkt sprake van te zijn gezien het resultaat van de door premier Rutte gevoerde onderhandelingen met de overige EU-lidstaten, ten aanzien van de verplichte herverdeling van asielzoekers", aldus VNL.

Verder kijkt de oud-advocaat Moszkowicz of artikel 104 is overtreden. Daarbij gaat het om het opnemen, verbergen of voorthelpen van de vijand, in een tijd van oorlog. Hij plaats dat in het kader dat jihadisten nog steeds mogen terugkeren uit Syrië naar ons land en omdat er onder de in ons land opgenomen asielzoekers mogelijk strijders van Islamistische Staat zijn. Nederland is volgens hem in oorlog met IS.

Uitzonderlijk

Het is uitzonderlijk dat een partij in de Kamer het kabinet aanklaagt. In 2012 begon PVV-leider Geert Wilders tevergeefs een kort geding om het permanente noodfonds voor de euro van tafel te krijgen. Moszkowicz was toen zijn advocaat.

Vorige week werd bekend dat de partij Alternative für Deutschland (AfD) bondskanselier Angela Merkel wil aanklagen vanwege het asielbeleid van haar kabinet.