VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat hij de fout is ingegaan met zijn opmerking over plastische chirurgie voor vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning.

Dat zegt Zijlstra in een video die zaterdagavond door de VVD online is gezet.

In een interview met het AD dat zaterdag is gepubliceerd, had Zijlstra eerder op de dag een nieuw VVD-plan voor de opvang van vluchtelingen gepresenteerd. Op basis van dit plan zouden de medische voorzieningen in Nederland voor asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning moeten worden teruggesnoeid.

In het interview zei de fractieleider dat asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning een sober onderkomen moeten krijgen en alleen medisch noodzakelijke ingrepen. "Maar plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie. Dat soort zaken: echt niet," zo zei Zijlstra.

Kritiek

De opmerkingen van Zijlstra werden scherp bekritiseerd door onder meer oppositiepartijen D66 en GroenLinks. In de video die de VVD zaterdagavond online heeft gezet, komt Zijlstra nu terug op zijn uitspraken. "Dat was gewoon een fout van mij," aldus de fractieleider.

Volgens Zijlstra moet plastische chirurgie wel vergoed worden voor vluchtelingen met oorlogsverwondingen, maar is het niet bedoeld voor bijvoorbeeld borstvergrotingen.