De VVD heeft bewust veel asielzoekers naar het kleine dorpje Oranje gebracht om de vluchtelingendiscussie daar te laten ontsporen.

De SP bevestigt vrijdag uitspraken daarover van fractievoorzitter Emile Roemer in De Telegraaf.

Afgelopen week liep het in Oranje uit de hand toen bewoners in opstand kwamen tegen de vele asielzoekers die daar door staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) heen werden gestuurd.

Volgens Roemer kan het niet anders dan dat de VVD dit bewust heeft gedaan. "Dan hebben ze straks een reden om de strengere maatregelen te nemen die ze toch al wilden", zegt Roemer. "Dat kan niet anders."

Video: Bussen met vluchtelingen komen aan in Oranje

Bussen komen aan in Oranje
Bussen komen aan in Oranje

Alternatieven

De SP-leider ziet bewijs voor zijn theorie in het feit dat Dijkhoff ook alternatieven had om de vluchtelingen onder te brengen. Als de staatssecretaris meerdere kleine locaties had gebruikt dan was dat ook voldoende geweest, stelt hij.

Volgens Roemer geeft het bewust uit de hand laten lopen van de situatie in Oranje aan dat de VVD en de PvdA elkaar zitten "te zieken". Dit zou in bredere zin al langer aan de gang zijn, stelt hij.

Dijkhoff

VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft vrijdag de draak gestoken met de suggestie van de SP.

''Ik zal ook bekennen: Elvis leeft nog en zodra de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy is verjaard, zal ik die toegeven. Dat is eigenlijk alles wat ik er over wil zeggen'', aldus Dijkhoff.

Eerder had een VVD-woordvoerder de beweringen van SP-leider Emile Roemer al volstrekte onzin genoemd.