In de Tweede Kamer tekent zich genoeg steun af voor wijzigingen in het publieke omroepbestel. Die houden onder meer in dat amusement op de publieke televisie wordt beperkt en dat buitenproducenten toegang krijgen tot het bestel.

De irritatie over amusementsprogramma's op televisie liep hoog op tijdens het debat, dat lang doorliep in de nacht van donderdag op vrijdag. De beraadslagingen sloten pas om 3.41.

''Volgens staatssecretaris Sander Dekker van Media komt er minder amusement maar volgens de PvdA verandert er juist niets'', hoonde SP'er Jasper van Dijk. Hij zelf vindt nut en noodzaak van de wet twijfelachtig.

Vooral D66 en Dekker botsten hard. D66´er Kees Verhoeven kon zich vinden in de plannen van Dekker toen hij ze vorig jaar lanceerde, maar vreest nu dat er niets verandert. ''Er blijft evenveel amusement en het omroepbestel gaat alleen op papier open voor buitenproducenten'', zei hij. De omroepen houden volgens hem hun positie en macht.

Elementen

De twee grootste elementen zijn volgens hem eruit gesloopt onder invloed van coalitiepartij PvdA, Hilversum en later door CDA en ChristenUnie. De steun van deze laatste twee is nodig om de coalitie aan een meerderheid te helpen in de Senaat.

Dekker hield overeind dat amusement beperkt wordt, maar zowel voor- als tegenstanders geloofden hem niet. Net als VVD vindt D66 dat programma's met uitsluitend amusement op tv niet met belastinggeld moet worden gemaakt, omdat het ook al te zien is op de commerciële zenders. Ze vinden net als Dekker dat de publieke zenders zich moeten richten op informatie, cultuur en educatie.

CDA en ChristenUnie hamerden in het debat heel erg op het belang van goede publieke nieuwsvoorziening in de regio. De staatssecretaris ging hier welwillend in mee, waardoor de steun voor zijn wetsvoorstel dichterbij komt. 

De Tweede Kamer stemt volgende week over de voorstellen.