Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft uitgehaald naar PVV'er Sietse Fritsma nadat hij woensdag de Kamer voortdurend een 'nepparlement' noemde.

Volgens de PVV'er luisteren de partijen niet naar hun achterban als het gaat om de Nederlandse Antillen. Op basis van een peiling van Maurice de Hond concludeert de PVV dat een meerderheid van Nederlanders af wil van de voormalige Nederlandse Antillen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten.

Daarop greep Van Miltenburg in. "Kennelijk is het een nieuwe hobby om dit woord te gebruiken'', refereerde de voorzitter aan recente uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen beschuldigde hij de Tweede Kamer ervan "het volk" niet meer te vertegenwoordigen, omdat de partijen niet zouden luisteren naar de wens van "het volk" om de grenzen te sluiten en geen vluchtelingen meer toe te laten.

Democratische waarde

Van Miltenburg liet woensdag weten de bewering op geen enkele manier te onderschrijven, waarna ze de democratische waarde van het parlement nog maar eens uitlegde.

"In het parlement zitten democratische partijen, met hardwerkende collega's die met serieuze wetten bezig zijn. En ja, ook de PVV is een echte partij, democratisch gekozen in een echt parlement", aldus Van Miltenburg die na de Algemene Beschouwingen werd bekritiseerd omdat zij toen niet ingreep. Van Miltenburg zei toen nog "alle geluiden gehoord [te hebben] die er in de Nederlandse samenleving zijn. Dat maakt me een hele trotse voorzitter op deze dag."