Het plan van de VVD om asielzoekers met een verblijfstatus voortaan geen sociale huurwoning toe te wijzen is volgens de oppositie niets meer dan "stoere taal" dat geen concrete voorstellen bevat.

Dat zeggen oppositiepartijen woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Wonen en Rijksdienst.

Ook coalitiepartner PvdA denkt niet dat het plan van de VVD de oplossing voor de huisvestingsproblematiek is.

Woensdag stelden de liberalen voor om de asielzoekers sober op te vangen. Nu krijgen asielzoekers met een verblijfsstatus voorrang bij de toekenning van een sociale huurwoning.

Dit tot onvrede van woningzoekenden die soms al jaren wachten op een woning. Volgens VVD-Kamerlid Roald van der Linde ontstaat hierdoor "sociale spanning".

Containerwoning

Wat de VVD betreft kunnen de asielzoekers in lege kantoorpanden, containerwoningen of leegstaande rijksgebouwen worden geplaatst, zoals het kabinet vrijdag voorstelde. "Als je uit een oorlog komt, zou je blij moeten zijn met zo'n woning", zei Van der Linde eerder op de dag tegen het AD.

Volgens D66 en PVV bezigt de VVD niets meer dan "stoere taal". Op de vraag of de liberalen het voorstel concreet wilden maken door een motie in te dienen, antwoordde de VVD-woordvoerder Roald van der Linde afwijzend.

Volgens Kamerlid Wouter Koolmees (D66) presenteert de VVD zich weer als "PVV-light". Hij verwijst naar het vorige debat over de huisvestingsproblematiek waar de VVD voorstelde om vluchtelingen geen voorrang te geven bij de toekenning van een sociale huurwoning. Ook toen kwam er geen motie van de VVD, herinnerde de D66'er zich.

PvdA

De PvdA zegt op zoek te willen gaan naar oplossingen voor zowel de asielzoekers als de Nederlandse woningzoekenden. Volgens de sociaal democraten moeten er daarom de komende twee jaar 100.000 tijdelijke huizen oftewel prefabwoningen worden gebouwd. 

Die moeten dan vijftien jaar als sociaal huurhuis onderdak bieden aan mensen die snel een betaalbaar onderkomen nodig hebben, zegt de PvdA.

Minister Stef Blok (Wonen) wil het aanbod aan sociale huurwoningen juist verminderen.

Video: VVD wil vluchtelingen opgevangen in rijksgebouwen en kantoren