De 42-jarige Romano van der Dussen, die al twaalf jaar in een Spaanse gevangenis zit, dient een Wob-verzoek in om duidelijkheid te krijgen over wat er door de jaren heen bekend was bij de Nederlandse overheid over zijn zaak.

Dat zegt Brenno de Winter, die als Wob-expert door Van der Dussen gemachtigd is om het Wob-verzoek in te dienen.

Van der Dussen werd in 2003 veroordeeld tot vijftien jaar cel vanwege verkrachting en aanranding van drie vrouwen in het Spaanse Fuengirola. Hij heeft altijd ontkend.

In juni van dit jaar bekende de Brit Mark Dixie dat hij de vrouwen heeft misbruikt. Eerder, in 2007, stelde Engeland al dat dna-materiaal in de richting van Dixie wees. Justitie in Spanje stelde toen dat de dna-vergelijking gebaseerd was op onvoldoende genetische kenmerken.

Correspondentie

Met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) probeert Van der Dussen via De Winter, die ook als journalist voor NU.nl werkt, voor elkaar te krijgen dat de correspondentie binnen de Nederlandse overheid en met externe partijen openbaar wordt gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om communicatie met familie, experts, de Spaanse overheid, de ambassade en het consulaat.

Ook wil Van der Dussen dat verslagen van Nederlandse bezoeken aan hem, en rapportages van inspecties van de inrichtingen waar hij vastzat, openbaar worden gemaakt. 

'Ontwijkend'

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich al maanden bezighoudt met de zaak, benadrukt dat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ontwijkend antwoordt op Kamervragen. Zo weigert de minister volgens Omtzigt bekend te maken wanneer de overheid precies wist van de verkeerde dna-match. 

Omtzigt vindt dat Koenders moet vertellen wat er bij de overheid door de jaren heen bekend was over de zaak. Hij zegt de kwestie voor te leggen aan de voorzitter van de Raad van Europa. Op dit moment is Bosnië voorzitter van dat orgaan.

De CDA-politicus vindt dat Nederland in de kwestie-Van der Dussen een "enge taakopvatting" heeft gebezigd, en een Nederlands staatsburger nodeloos heeft laten zitten in de gevangenis. Ook nu een schriftelijke bekentenis van Dixie en een dna-match op tafel liggen, laat Nederland het volgens hem afweten om zich écht in te spannen voor Van der Dussen.