De meeste Nederlanders willen af van de voormalige Nederlandse Antillen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Dat concludeert de PVV uit een onderzoek van Maurice de Hond onder ruim tweeduizend personen.

Voor 61 procent van de ondervraagden zijn de regelmatige financiële problemen, corruptie en wanbeheer op de Antillen een reden om de banden met de eilanden volledig te verbreken. Bij de PVV-stemmers gaat het om 88 procent, bij de VVD om 76 procent tegen 45 procent bij D66.

Een kleine meerderheid van 55 procent vindt dat Nederland geen zorgplicht meer heeft voor de Antillen, die voortvloeit uit het koloniale verleden. Ook hier is de PVV-aanhang met 86 procent het meest uitgesproken.

Verder vindt 47 procent van de ondervraagden het onterecht dat Nederland niet eenzijdig de banden met de drie landen binnen het Koninkrijk mag verbreken. 39 procent is het wel eens met deze afspraak.

Ondemocratisch

PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma vindt het onhoudbaar en ondemocratisch dat het kabinet en de Tweede Kamer het normaal vinden dat Nederlanders "niets te vertellen hebben" over het wel of niet verbreken van de banden met de eilanden. "De burger moet hier zo snel mogelijk een stem in krijgen, waarna we definitief afscheid kunnen nemen van de voormalige Antillen".

Fritsma wil minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) woensdag tijdens de behandeling van de begroting confronteren met de uitkomst van het onderzoek.