In de lichamen van de slachtoffers van vlucht MH17 zijn deeltjes van een Buk-raket gevonden. 

Dat zegt de voormalig leider van de Oekraïense afdeling van het internationale onderzoeksteam tegen NOS. Vasyl Vovk spreekt in een interview over de voorlopige resultaten van het onderzoek van het MH17-onderzoeksteam. 

Vovk was tot 19 juni van dit jaar leider van de Oekraïense tak van het Joint Investigation Team (JIT). Hij was ook hoofd van de onderzoeksafdeling van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.

Vovk: "Bij de fragmenten die in de lichamen van de slachtoffers en in de resten van het vliegtuig zijn gevonden, zitten elementen die overeenkomsten vertonen met de monsters van de onderzochte Buk. Die monsters zijn aan de experts gegeven voor vergelijkend onderzoek."

Rusland

Buk-raketten zijn van Russische makelij. Rusland wijst Oekraïne, dat een aantal Buk-raketten heeft, echter aan als schuldige.

"Niemand twijfelt eraan dat het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergeschoten door een Buk-raket vanaf een Buk-installatie, die was geleverd vanaf het grondgebied van de Russische Federatie", zegt Vovk. Volgens hem werd de misdaad vervolgens door de separatisten "verstopt". 

Het JIT zegt de uitspraken van Vovk "niet zorgvuldig" te vinden. "Het JIT onderzoekt verschillende scenario's, waaronder het meest waarschijnlijke: dat de MH17 is neergehaald door een Buk-raket. Er wordt dan ook uitgebreid onderzoek gedaan naar Buk-raketsystemen. Maar hoewel veel wijst in één richting, kunnen andere scenario’s niet worden uitgesloten."

Nederlands team

Het Nederlands team dat in het oosten van Oekraïne heeft gezorgd voor de overdracht van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van MH17, keert dinsdag terug in ons land, aldus het ministerie van Defensie.

De acht medewerkers van Defensie, politie en Buitenlandse Zaken zorgden er ook voor dat wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland terugkomen. De stoffelijke resten zijn vrijdag al met een lijnvlucht op Schiphol aangekomen.

De overblijfselen zijn gevonden nabij de plek waar het toestel neerkwam. Inwoners van de dorpen rond het rampgebied kunnen op vaste punten gevonden spullen blijven inleveren. 

Bij de vliegramp kwamen vorig jaar 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. Het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de oorzaak van de ramp wordt op dinsdag 13 oktober gepresenteerd.

Video: In 60 seconden: De MH17-ramp

In 60 seconden: De MH17-ramp
In 60 seconden: De MH17-ramp

Animatie door: In60seconds