De Eerste Kamer heeft ingestemd met de aankoop van twee doeken van Rembrandt, samen met Frankrijk. 

De aanschaf kost Nederland 80 miljoen euro en Frankrijk ook.

In de Senaat was ruime steun voor de aankoop. Alleen de PVV en 50PLUS waren fel tegen. Ze vinden dat het geld beter naar de ouderenzorg kan gaan.

Hoewel de aankoop volgens zowel voor- als tegenstanders rommelig en te gehaast verliep, konden de andere partijen zich vinden in de uitleg hierover van cultuurminister Jet Bussemaker.

De Tweede Kamer stemde vorige week al in. Enkele senatoren zeiden dat ze in verband met de grote haast informeel al akkoord waren gegaan met de aankoop. Maar Bussemaker zei dinsdag dat ze pas na het akkoord in de Senaat de familie Rothschild schriftelijk uitsluitsel zou geven.

Gedeeld

Aanvankelijk zouden ook Nederlandse private partijen meebetalen aan de doeken, maar die zien ervan af nu het eigendom met Frankrijk wordt gedeeld.

''Ik heb de fondsen en particulieren niet aan een touwtje. Ik kan ze ook niet met juridische middelen dwingen mee te betalen'', zei Bussemaker. Volgens haar kan ze hooguit een beleefd verzoek doen aan de fondsen en particulieren.

Vorige week had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nog gezegd dat het Rijksmuseum 12,5 miljoen euro zou bijdragen aan de aankoop. Maar het museum heeft dat bod teruggetrokken.

Kosten

Het Rijksmuseum zal de kosten voor de restauratie voor zijn rekening nemen. Beide landen moeten nog over allerlei zaken nadere afspraken uitwerken, zei Bussemaker. Het is volgens haar belangrijk dat er goed samengewerkt wordt en de landen elkaar niet vanuit wantrouwen benaderen.

De doeken zullen steeds gezamenlijk worden tentoongesteld, om beurten in Nederland en Frankrijk.