De Europese Unie staat niet op voorhand afwijzend tegenover een mogelijke bufferzone in Noord-Syrië bij de grens met Turkije. 

Zo'n zone was maandag onderwerp van gesprek tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en EU-president Donald Tusk.

Het voornaamste onderwerp van de ontmoeting in Brussel was de vluchtelingencrisis. Een gezamenlijk actieplan werd echter niet gepresenteerd.

Tusk benadrukte dat hij van Turkije verwacht dat het zijn grenzen bewaakt en optreedt tegen mensensmokkelaars. ''De uittocht vanuit Turkije moet gestopt. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we Turkse steun bij nodig.''

Erdogan zei voor alle soorten samenwerking op dit gebied te zijn, maar herhaalde dat het van het grootste belang is ''de rug van de terroristen te breken''. Hij doelde op Syrisch-Koerdische strijders die tegen terreurorganisatie Islamitische Staat vechten.

Koerden

Sommige deskundigen stellen dat Turkijes steun voor een bufferzone er alleen op is gericht om te voorkomen dat Koerden controle over het gebied krijgen. Vanuit Turkse hoek wordt echter gezegd dat in deze 'veilige zone' vluchtelingen kunnen worden opgevangen met Europees geld.

Duitse media berichten zondag dat de Europese Commissie een akkoord heeft bereikt met Turkije over zes grote nieuwe asielzoekerscentra en Grieks-Turkse samenwerking om de grens beter te bewaken.

Een commissiewoordvoerder zei maandag dat dit voorbarig was. Een 'contract van wederzijds vertrouwen' is volgens hem een betere beschrijving van de huidige fase van de samenwerking.