De vorige Europese Commissie onder leiding van José Manuel Barroso was onvoldoende transparant over haar contacten met de tabaksindustrie. 

Dat oordeel velt de Europese Ombudsman Emily O'Reilly maandag.

O'Reilly roept het huidige dagelijks bestuur van de Europese Unie ertoe op vanaf nu alle ontmoetingen met lobbyisten van de tabaksindustrie direct online te zetten, zo ook een verslag daarvan.

De benadering van de commissie tot nu is onbetrouwbaar en stemt tot ontevredenheid, zo concludeert de ombudsman. Volgens O'Reilly worden in Brussel de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie overtreden.

Philip Morris

Vaak wordt alleen openheid gegeven na vragen van Europarlementariërs. Bepaalde ontmoetingen met advocaten die de tabaksindustrie vertegenwoordigen worden door de commissie zelfs niet als lobby-activiteiten gezien, aldus O'Reilly.

Zo had een topfunctionaris van de Europese Commissie ontmoetingen met een advocaat die actief was voor tabaksreus Philip Morris. Hij meldde dit niet terwijl dit wel verplicht is.

Overwinning

Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory had een klacht ingediend bij de ombudsman. De organisatie noemt haar oordeel een "belangrijke overwinning in de strijd tegen de duistere praktijken van deze dodelijke industrie."

De SP legt de bal bij vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans. "Ook hij weigerde tot nu toe alle gegevens over ontmoetingen met de tabaksindustrie actief openbaar te maken", stelt SP-Europarlementariër Dennis de Jong. "De ombudsman maakt nu terecht gehakt van dit standpunt."

Eerder moest de Maltese EU-commissaris John Dalli het veld ruimen vanwege corruptieverdenkingen in relatie tot de tabaksindustrie.