De fatale aanslag op een ziekenhuis in Kunduz waarbij zaterdag zeker twaalf medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) omkwamen, moet door een onafhankelijke organisatie als de Verenigde Naties (VN) worden onderzocht.

Daarvoor pleit SP-Kamerlid Harry van Bommel, zo laat hij weten aan NU.nl. Hij krijgt steun van een meerderheid in de Kamer met PvdA, CDA en D66. 

Het lijkt er op dat de aanslag op het ziekenhuis in de Afghaanse stad is veroorzaakt door een misser van de Verenigde Staten. In de stad helpen de Amerikanen mee om te voorkomen dat de stad wordt overgenomen door de Taliban.

Dit weekend drong de hulporganisatie al aan op onafhankelijk onderzoek. De Amerikanen zijn de tragedie nu zelf aan het onderzoeken.

"Deze ramp kan alleen door een onafhankelijke partij worden onderzocht, omdat de betrokken partijen zelf te veel belangen hebben", aldus Van Bommel. "Dit is dusdanig ernstig dat er helderheid moet komen."

CDA-Kamerlid Raymond Knops valt hem bij. "Uiteindelijk zal een onafhankelijk onderzoek legitimatie geven. Anders blijft er discussie bestaan", stelt hij.

Michiel Servaes (PvdA): "Gezien de ernst en omvang van dit drama vind ik een onafhankelijk onderzoek nodig en eigenlijk ook wel buitengewoon logisch".

Oorlogsmisdaad

De VN drong zelf ook al aan op een onafhankelijk onderzoek. "Deze ramp is uitermate tragisch, er valt geen excuus voor te geven", aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein. 

"Als na gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit een opzettelijke aanval was, dan hebben we het mogelijk over een oorlogsmisdaad."

Infame misdaad

VVD-Kamerlid Han ten Broeke snapt de houding van de VN, maar hij wil eerst het onderzoek van de Amerikanen en een onderzoek van de NAVO afwachten.

"Ik snap dat AzG nu al spreekt van een oorlogsmisdaad. En gerichte aanval op een ziekenhuis behoort tot de meest infame misdaden die er bestaat", stelt hij.

"Maar voordat we de beschuldigende vinger heffen willen wij deze onderzoeken afwachten. Beide zijn binnen enkele dagen afgerond."

Sjoerd Sjoerdsma (D66): "Dit soort aanvallen tegen medische hulpverleners maken het zeer moeilijk voor humanitaire organisaties om hulp te blijven verlenen in oorlogsgebied", stelt hij.

"Het is daarom essentieel dat Koenders de oproep van Artsen zonder Grenzen steunt.