De Australische regering traineert de verlening van een visum aan het Nederlandse Tweede Kamerlid Geert Wilders om te voorkomen dat hij eind deze maand in Perth aan de officiële start van een nieuwe partij deelneemt. 

Dat heeft de voorzitter van de nieuwe Australia Liberty Alliance (ALA), Debbie Robinson, maandag in Australische media gesteld. Ze noemde het "een aanslag op de vrijheid van meningsuiting''.

Het ministerie van Immigratie doet geen mededelingen over lopende zaken, maar volgens Australische media is er een kink in de kabel gekomen. Robinson vermoedt kwade opzet. Wilders had allang in het bezit moeten zijn van een visum.

Vorige maand al waren er politiemensen uit Nederland op bezoek om Wilders' bezoek aan Perth voor te bereiden en het visum zou er snel zijn. Wilders kreeg in 2012 geen visum toen hij op uitnodiging van Robinson een serie toespraken zou houden.

Inspiratie

De fel tegen islam en immigratie gekeerde ALA wordt geïnspireerd door Wilders. Wilders wordt ook geïnspireerd door Australië, dat het immigratieprobleem volgens hem "beschaafd, verstandig maar keihard aanpakt''. Hij zei dat onder meer eerder in een propagandafilmpje dat vrijwel een kopie is van een gefilmde waarschuwing van de Australische overheid tegen bootvluchtelingen.

In het originele Australische filmpje uit 2014 waarschuwt generaal David Campbell, commandant van de grensbewaking, dat iemand die illegaal aan land komt, op geen enkele manier een verblijfsstatus krijgt "No Way. You will not make Australia home!'' waarschuwt de generaal de bootvluchtelingen. In Wilders' latere versie werd de kaart van Australië vervangen door die van Nederland.