Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem erkent dat er risico's zijn in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie en wil met de Tweede Kamer op zoek naar oplossingen om te voorkomen dat het ministerie met een miljoenengat komt te zitten.

Dat zei hij donderdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Volgens Dijsselbloem dreigt er een "budgetspanning" op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen luidde de oppositie al de noodklok.

Zij eisen dat er direct meer geld wordt vrijgemaakt voor Veiligheid en Justitie. Doet het kabinet dat niet, dan voorziet de oppositie dat de justitiebegroting in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, zal stranden.

Duidelijk is dat een groot deel van de senatoren grote moeite heeft met wetsvoorstellen als de verhoging van de griffierechten, de verlaging van de rechtsbijstand en eigen bijdrage van gedetineerden. 

Daarnaast worstelt Justitie al maanden met een slepend loonconflict met de politie, die geen genoegen nemen met de voorgestelde loonsverhoging. Ook de VVD en PvdA zijn kritisch over de justitiebegroting.

Uitgestoken hand

Dijsselbloem toonde zich bereid te kijken naar oplossingen om te voorkomen dat de justitiebegroting strandt in de senaat.

Hij wilde tijdens het debat niet alvast schuiven binnen de begrotingen van de departementen, omdat eerst alle risico's in kaart moeten worden gebracht, zei hij. Bovendien moet eerst maar blijken of de maatregelen het niet zullen halen. "We nemen dit buitengewoon serieus, maar ik ga niet willekeurig geld verschuiven in de begroting."

Dijsselbloem: "We gaan eerst de risico's in beeld brengen. Wat gebeurt er als bepaalde wetten het niet halen; we moeten dan in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn."

De bewindsman wil daarom tijdens de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie pas praten over budgetaanpassingen. Voorstellen van de oppositie zal hij met een open blik beoordelen, al moeten de voorstellen wel gedekt zijn.

Oppositie

Volgens oppositiepartijen D66 en SP draait Dijsselbloem de rollen om. D66-Kamerlid Wouter Koolmees: "Het is niet de oppositie die met oplossingen moet komen." 

Volgens SP-Kamerlid Arnold Merkies weet het kabinet dat er problemen aankomen met alle risico's van dien, maar laat het na te handelen. Koolmees vraagt zich af waarom Dijsselbloem pas bij de behandeling van de justitiebegroting met verantwoordelijk minister Ard van der Steur om tafel gaat zitten. "Je erkent dat er problemen zijn en je voorziet problemen. Waarom dan niet eerder met justitie om tafel", aldus Koolmees.

Dijsselboem wees erop dat wat het kabinet betreft de begroting voor 2016 gedekt is. Als het fout gaat, is dat te wijten aan de oppositiefracties in de senaat, zei hij.