Buiten twee spuitcabines op het Logistiek Centrum Woensdrecht van het ministerie van Defensie is stof terechtgekomen met een geringe hoeveelheid van de giftige chroom-6-verf.

Dat schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie donderdag aan de Tweede Kamer.

Bij een controle van de spuitcabines begin september bleek dat de filters niet goed werken. Stof werd gevonden achter het filter in het afvoerkanaal en in een beperkt deel van de hangar waar de cabines staan.

Daarna zijn de werkzaamheden meteen stilgelegd. Bij nader onderzoek bleek dat er een geringe hoeveelheid chroom-6 in het stof zat.

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand maar een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken. Chroom-6 is gebruikt in verf bij Defensie, maar ook in verf op oude treinen. Het kan alleen vrijkomen als de verf wordt verwijderd.

Meldpunt

Inmiddels hebben 2400 mensen die binnen Defensie met chroomhoudende verf werken of hebben gewerkt zich laten registreren bij een speciaal meldpunt. 767 mensen hebben zich gemeld voor een gezondheidsonderzoek omdat ze klachten hebben of ongerust zijn.

Uit onderzoek door de GGD Zuid-Limburg blijkt dat er op de Defensie-bases in Brunssum en Eygelshoven geen risico's zijn voor blootstelling met chroom-6 of andere zware metalen.

Metalen

Op de bases in Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen is geen chroom-6 aangetroffen. Wel werden andere zware metalen gevonden. In Ter Apel gaat het om uranium en in Coevorden om andere zware metalen. Defensie volgt het advies van de GGD daar op om de vindplaatsen grondig te reinigen en aanvullende metingen te doen.

Video: Wat is chroom-6?

In 60 seconden: Wat is chroom-6?
60
In 60 seconden: Wat is chroom-6?

Animatie door in60seconds