Minister Ard van der Steur (Justitie) erkent dat hij en het Openbaar Ministerie (OM) fouten hebben gemaakt in de informatievoorziening naar de Kamer in de kwestie rond de foto van Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf.

Dat blijkt donderdag tijdens het debat over de rel. Hij bood op verzoek van PVV-Kamerlid Lilian Helder zijn excuses aan aan de Kamer.

In het tv-programma Brandpunt Reporter bleek de in De Telegraaf gepubliceerde foto van Van der Graaf geënsceneerd en dat betekende mogelijk een overtreding van het mediaverbod.

De minister stelde vorige week dat het OM een dag voor publicatie van de foto in De Telegraaf op de hoogte werd gesteld.

Later bleek dat de diensten al maanden intensief overleg hadden over de foto. Eerder deze week erkende Van der Steur dat hij zich baseerde op te summiere informatie.

Mediaverbod

Volgens Van der Steur was zijn focus bij het vragenuur vorige week gericht op de vraag of Van der Graaf met de foto het mediaverbod zou hebben overtreden. Die context ontbrak, stelt de minister. "Ik heb onvoldoende naar het kousje gekeken om het naadje te kunnen ontdekken", zei hij.

Ook betreurt Van der Steur het dat hij voor het vragenuur geen signalen heeft opgepikt dat de betrokkenheid van het OM groter was dan in het ambtsbericht werd gesuggereerd.

Video: Reactie Van der Steur

Van der Steur eist meer scherpte ministerie
Van der Steur eist meer scherpte ministerie

Brandpunt

Oppositiepartijen hekelden tijdens het debat het handelen van Van der Steur en vroegen zich af of hij wel in staat is om de problemen op zijn ministerie aan te pakken. Ondanks diverse "gele kaarten" werd uiteindelijk echter geen motie van wantrouwen tegen hem ingediend.

De oppositie toonde zich verbijsterd over het feit dat iedereen op de hoogte was, behalve de minister. Ook vroeg de Kamer zich af of hij het ministerie en de onderliggende diensten wel onder controle heeft.

"Het OM wist er al maandenlang van en was er heel nauw bij betrokken. Net als Reclassering Nederland, de Dienst Bewaken en Beveiligen, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en verschillende afdelingen van het ministerie", aldus ChristenUnie-Kamerlid Gert Jan Segers.

"Zo'n beetje iedereen wist er dus van, behalve deze minister. Hoe is dit in vredesnaam mogelijk?" Uit het feitenrelaas blijkt zelfs dat zijn eigen voorlichters al in juli op de hoogte waren van de kwestie.

D66-Kamerlid Magda Berndsen: "Hoe bestaat het dat deze minister niet meteen alle zorgvuldigheid in acht kwam toen de foto van Van der Graaf in het nieuws kwam? Voor D66 gaat dit debat over de vraag of de minister voldoende in control is over zijn eigen ministerie."

Verslechterd

CDA-Kamerlid Peter Oskam vraagt zich af of de situatie op het ministerie sinds het aantreden van Van der Steur niet verder is verslechterd. Een halfjaar geleden traden minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven op vanwege de chaos op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

"De vorige minister was wel op de hoogte van de foto, deze niet van de uitzending van Brandpunt", aldus Oskam.

Ambtsberichten

Tot ergernis van diverse oppositiepartijen wilde Van der Steur het document van het OM op basis waarvan hij antwoorden vorige week baseerde niet openbaar maken.

De partijen wilden openheid over dit document, maar de minister hield dit tegen. Volgens hem moet het OM altijd in vertrouwelijkheid via dergelijke "ambtsberichten" kunnen communiceren. Hij voegde toe dat er geen verschil van inzicht bestaat over de inhoud van dit bericht.

De status quo leverde een korte schorsing van het debat op, maar Van der Steur bleef bij zijn weigering.