Nederland en Frankrijk zijn tot een akkoord gekomen over de aankoop van de twee familieportretten van Rembrandt. 

Dat meldt minister Jet Bussemaker van Cultuur woensdag aan de Tweede Kamer. 

"Nu ook aan Franse zijde onmiddellijk financiering beschikbaar is, is het kabinet voornemens de huwelijksportretten gezamenlijk met Frankrijk te verwerven", aldus Bussemaker. 

Dat betekent dat de kunstwerken niet geheel in Nederlandse handen komen, zoals het kabinet en het Rijksmuseum dat graag hadden gezien.

160 miljoen

Begin vorige week werd bekend dat het kabinet en het Rijksmuseum in Amsterdam dicht bij de aankoop van de twee beroemde Rembrandts waren voor een totaalbedrag van 160 miljoen euro. 

Het kabinet zou 80 miljoen opzij leggen voor de familieportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634, terwijl het Rijksmuseum via private partijen de overige 80 miljoen bij elkaar moest zien te krijgen.

Na de bekendmaking van de aankoopplannen bleek ook Frankrijk een oogje te hebben op de familieportretten die door de Franse bankiersfamilie Rothschild in de verkoop waren gezet.

Louvre

Nederland en Frankrijk kopen de schilderijen nu samen. Beide landen leggen 80 miljoen euro neer. De portretten zullen, altijd in elkaars gezelschap, beurtelings in het Rijksmuseum en het Louvre te zien zijn. 

"De bijzondere huwelijksportretten worden en blijven altijd samen zichtbaar in het Europese publieke domein, afwisselend in twee van de meest gerenommeerde en drukbezochte musea van Europa, het Rijksmuseum en het Louvre", schrijft de bewindsvrouw.

''We zijn bijzonder verheugd dat beide fantastische portretten nu publiek bezit worden en voorgoed bij elkaar blijven met afwisselende presentaties in het Rijksmuseum en het Louvre'', laat het Rijksmuseum in een officiële reactie weten.

Tweede Kamer

Woensdag gaf de Tweede Kamer het kabinet groen licht voor de aankoop van twee schilderijen van Rembrandt van Rijn, al wist het toen niet of het om een of twee schilderijen ging. Het kabinet liet toen al doorschemeren dat er een kans bestond dat de schilderijen samen met de Fransen zouden worden aangeschaft.

Volgens Bussemaker is gaandeweg de mogelijkheid bekeken of de kunstwerken samen met de Fransen zouden worden gekocht. Volgens de Fransen had Bussemaker daar afspraken over gemaakt, waar zij de minister aan hebben gehouden. De Fransen voelden zich geschoffeerd dat Nederland opeens bekendmaakte beide schilderijen te kopen.

Het kabinet verdedigt het mede-eigenaarschap nu door te stellen dat de schilderijen in ieder geval niet naar China worden verscheept, of "ergens op de slaapkamer van een rijke oliesjeik" komen te hangen.

Video: Reactie Bussemaker

Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts samen
Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts samen