De Tweede Kamer heeft het kabinet groen licht gegeven voor de aankoop van twee schilderijen van Rembrandt van Rijn.

Begin vorige week werd bekend dat het kabinet en het Rijksmuseum in Amsterdam dicht bij de aankoop van twee beroemde Rembrandts zijn. 

De familieportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634 zouden samen 160 miljoen euro moeten kosten. De Nederlandse regering en het Rijksmuseum zouden ieder de helft van dit bedrag betalen. De kunstwerken zijn nu particulier bezit van de bankiersfamilie Rothschild. 

Ouderen

Voor de 80 miljoen van de kant van het kabinet is wel de toestemming van de Kamer nodig. Die is er nu. Toch is een aantal fracties sceptisch over de aankoop.

PVV, 50plus en Denk vinden het onbegrijpelijk dat er miljoenen euro's worden besteed aan een kunstwerk. Deze partijen vinden dat dat geld beter besteed kan worden aan ouderen en sociale minima.

Volgens de andere partijen in de Kamer is de koop echter een unieke kans voor Nederland. D66 stelt dat de werken belangrijk zijn voor het Nederlands erfgoed. Wel ziet de Kamer nog onduidelijkheden over het aankooptraject.

Louvre

Donderdag werd bekend dat ook de Franse regering interesse heeft in een van de doeken. De Franse Centrale Bank heeft een bod van 80 miljoen euro uitgebracht. Het schilderij zou na aankoop door de Franse overheid in het Louvre in Parijs moeten komen te hangen.

Minister Bussemaker (Cultuur) toonde zich in het debat een stuk minder stellig over de aankoop van beide schilderijen door Nederland. Eerder meldde de minister nog dat beide werken, eventueel met fondsenwerving, door de Nederlandse staat zouden worden aangekocht.

Die intentie is er nog steeds, maar Bussemaker zegt dat zij de laatste tijd veel contact heeft gehad met haar Franse ambtgenoot om over de aankoop van de schilderijen te praten. Een gedeeld bezit sluit ze niet uit.

Zo is gaandeweg de mogelijkheid bekeken dat de Franse en de Nederlandse regering de doeken samen kopen, waarna ze om beurten in het Louvre en het Rijksmuseum getoond zouden worden.

Of de doeken geheel in Nederlandse handen komen, of dat het een Nederlands-Frans eigendom wordt, is op dit moment niet te zeggen, bleek uit het debat.