De PvdA wil opheldering van Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, over Syrische kindbruiden in het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
 

Kamerlid Attje Kuiken heeft hier maandagochtend vragen over gesteld na berichtgeving van RTV Noord .

Kuiken wil van de staatssecretaris weten of het klopt dat Nederland op dit moment huwelijken erkent tussen minderjarige meisjes met meerderjarige mannen die zich aanmelden bij een AZC. Daarnaast wil ze weten hoe het COA controleert of er sprake is van een ongelijkwaardige relatie met misbruik en mishandeling.

"De praktijk van kinderen die worden uitgehuwelijkt is onacceptabel", stelt Kuiken tegen NU.nl. "We kunnen niet wegkijken terwijl deze jonge meisjes gevangen zitten in een gedwongen huwelijk. In de nieuwe wet wordt al geregeld dat Nederland dergelijke huwelijken niet langer accepteert, maar ook in de tussentijd moeten deze meisjes beschermd worden."

Onderweg

Volgens RTV Noord, die inzage kreeg in stukken van de IND, zouden ongeveer twintig meisjes die in Syrië zijn uitgehuwelijkt en getrouwd, onderweg zijn naar Ter Apel. Ze reizen hun echtgenoten achterna die al eerder naar Nederland kwamen en hier asiel hebben gekregen.

Het zou gaan om meisjes van 13, 14 en 15 jaar oud. In totaal zouden vorig jaar 34 uitgehuwelijkte meisjes asiel hebben aangevraagd in Nederland. Negen van de meisjes zouden inmiddels meerderjarig zijn.

Verdriedubbeld

Ineke van Winden van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). schat dat het aantal kindbruiden dat Nederland binnenkomt, is verdriedubbeld in vergelijking met vorig jaar. Ze benadrukt dat het gaat om onbevestigde cijfers, omdat het aantal nog niet goed geregistreerd wordt, maar volgens Van Winden is dit cijfer ''niet irreëel''.

''De problematiek van kindbruiden is groot. Het zijn meisjes die vaak al getraumatiseerd zijn in de burgeroorlog in hun land van herkomst. Ze hebben een tijd in vluchtelingenkampen geleefd in de regio en worden dan weggerukt van hun familie om te trouwen met een oudere man. Dat kan niet anders dan extra traumatiserend zijn'', zegt Van Winden.

Bij het CKM worden voorbereidingen getroffen om deze meisjes op te vangen, maar tot nog toe is dat nog niet gebeurd. ''We praten hierover met het COA, die kan die meisjes de weg wijzen naar ons.''

Overigens zijn er ook geluiden dat de meisjes in de opvangcentra in Nederland zelf opgepikt worden door oudere mannen. ''Het gaat dan om mannen die rond een asielzoekerscentrum zwerven en daar een meisje zoeken als partner. Het is ook mogelijk dat ze dan in de prostitutie belanden. Dat geldt trouwens ook voor jongens.''

Nederland erkent kindhuwelijken als die in het land van herkomst zijn geregistreerd. Er is echter veel kritiek op dit standpunt.

Woensdag debatteert de Kamer over asielbeleid. Kuiken kondigt aan desnoods met een motie te komen om actie tegen de praktijk van kindbruiden te kunnen afdwingen.