Het comité Geenpeil heeft de benodigde driehonderdduizend handtekeningen binnengehaald voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie.

Volgens het comité gaat dat verdrag de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro's extra kosten. Volgens de teller op de website Geenstijl zijn er zondagavond rond 23.00 uur ruim 450.000 handtekeningen gezet. 

Geenpeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog Geenstijl en het Forum voor Democratie van eurocriticus Thierry Baudet.

Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

De afgelopen weken hebben de initiatiefnemers met hulp van vrijwilligers campagne gevoerd om handtekeningen te verzamelen.

Niet bindend

Sinds 1 juli kan iedere kiesgerechtigde een verzoek indienen bij de Kiesraad over een wet die al wel is aangenomen, maar nog niet in werking is getreden. Om een raadgevend referendum te organiseren zijn minimaal driehonderdduizend geldige verzoeken vereist.

De uitslag van zo'n referendum is echter niet bindend. De regering kan na de volksstemming een wetsvoorstel indienen om de wet toch in te laten gaan. De Kiesraad gaat volgende week de handtekeningen controleren. Daarna zal het referendum binnen zes maanden plaatsvinden.

De kosten van een eventueel referendum worden geschat op 30 miljoen euro.

Geldigheid handtekeningen

Op de website schrijft Geenstijl: "Feit: Geenpeil heeft bij deze stand anderhalf keer méér supporters dan alle politieke partijen tezamen leden hebben."

Het is de bedoeling om de handtekeningen maandag te tellen en uiteindelijk naar de Kiesraad te brengen. Die maakt dan later bekend of de handtekeningen geldig zijn, en of er een referendum komt.

Reacties politiek

D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt het behalen van de grens "een knappe prestatie". "Het toont aan dat Europa sterk leeft onder de bevolking. D66 is voorstander van dit verdrag, we zien liever dat Oekraïne samenwerkt met Europa dan onder het juk van Poetin terecht komt."

PVV-leider Geert Wilders: "Fantastisch nieuws, echt geweldig. Ik heb het van het begin af aan gesteund. Prachtig dat het er nu komt. De PVV gaat campagne voeren voor een NEE!"

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil nu nog niet reageren. Een woordvoerder laat weten dat de minister reageert als de Kiesraad op 14 oktober in een openbare zitting bekend heeft gemaakt of er voldoende geldige stemmen zijn om het referendum uit te schrijven.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: "Het CDA is voorstander van dat verdrag: Oekraïne en de EU zijn buren en het is goed als zij hun economieën voor elkaar openstellen en nauw met elkaar samenwerken. Maar een associatieverdrag is geen lidmaatschap. Dat is voor Oekraïne niet aan de orde en zou een ander besluit van de regering vergen."

SP-leider Emile Roemer ‏zegt zondag Twitter: "440.000 handtekeningen. Mooi dat Nederland zich kan gaan uitspreken over EU-verdrag! #GeenPeil"