Met nog twee dagen te gaan heeft het comité GeenPeil 96 procent van de benodigde 300.000 handtekeningen binnen om een referendum aan te vragen over de steun voor Oekraïne. 

Dat meldt website Geenstijl vrijdag.

Als het GeenPeil lukt om voor 28 september 300.000 handtekeningen op te halen, wordt in Nederland een raadgevend referendum gehouden. Het volk kan dan zijn mening geven over het samenwerkingsverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne. De Tweede Kamer stemde voor dit associatieverdrag.

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

Associatieverdrag

De initiatiefnemers menen dat een associatieverdrag uiteindelijk leidt tot aansluiting van Oekraïne bij de EU en toetreding tot de euro in 2019. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie.

Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

Kiesgerechtigde

Iedere kiesgerechtigde kan sinds 1 juli een verzoek indienen bij de Kiesraad over een wet die al wel is aangenomen, maar nog niet in werking is getreden. Om een raadgevend referendum te organiseren zijn minimaal 300.000 geldige verzoeken vereist.

De uitslag van zo'n referendum is echter niet bindend. De regering kan na de volksstemming een wetsvoorstel indienen om de wet toch in te laten gaan.

Video: Referendum GeenPeil nadert eindsprint

GeenPeil nadert 300.000 handtekeningen
GeenPeil nadert 300.000 handtekeningen