Minister Jet Bussemaker (Cultuur) verwacht nog steeds dat de twee schilderijen van Rembrandt waar het Rijksmuseum interesse in heeft, naar Amsterdam zullen komen.

Dat heeft Bussemaker vrijdag gezegd.

Begin deze week werd bekend dat het kabinet en het Rijksmuseum dicht bij de aankoop van twee beroemde Rembrandts zijn. De familieportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zouden samen 160 miljoen euro moeten opbrengen. De Nederlandse regering en het Rijksmuseum zouden ieder de helft van dit bedrag betalen.

Video: Bussemaker verwacht komst Rembrandts

Bussemaker verwacht komst Rembrandts
Bussemaker verwacht komst Rembrandts

Louvre

Donderdag werd echter bekend dat ook de Franse regering interesse heeft in een van de doeken. De Franse Centrale Bank heeft een bod van 80 miljoen euro uitgebracht. Het schilderij zou na aankoop door de Franse overheid in het Louvre in Parijs moeten komen te hangen.

Volgens Bussemaker ziet de huidige eigenaar van de doeken, de familie Rothschild, het liefst dat de schilderijen naar het Rijksmuseum gaan. Het Nederlandse bod zou zodoende een betere kans maken dan het Franse.

Gezamenlijke aankoop

Bussemaker zegt dat zij de laatste tijd veel contact heeft gehad met haar Franse ambtgenoot om over de aankoop van de schilderijen te praten. Hierbij is gaandeweg de mogelijkheid bekeken dat de Franse en de Nederlandse regering de doeken samen kopen waarna ze om beurten in het Louvre en het Rijksmuseum getoond zouden worden.

Bussemaker wil er nu alles aan doen om te voorkomen dat Nederland en Frankrijk tegen elkaar gaan opbieden bij de aankoop van beide werken. "Dat lijkt me voor iedereen zeer onwenselijk", aldus de minister.