PvdA-Kamerlid Keklik Yücel is donderdag zwaar onder vuur komen te liggen om de opstelling van de PvdA rond de mantelzorgboete.

Tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer kreeg ze onder andere van SP-Kamerlid Sadet Karabulut het verwijt te liegen over de maatregel. Ook CDA en D66 gingen hard tekeer tegen Yücel.

De mantelzorgboete was een plan van het kabinet om AOW'ers te korten als zij bij een kind in huis wonen. Het idee hierachter is dat in dat geval de kosten gedeeld kunnen worden.

In de Kamer was felle kritiek op het voorstel, maar de coalitie drukte het door. Inmiddels is de invoering al een aantal keer uitgesteld (nu tot 2018), maar de stelling van de PvdA dat de mantelzorgboete definitief van tafel is is volgens andere partijen niet waar.

Onlangs werden voorstellen om de mantelzorgboete definitief te schrappen nog door de PvdA afgewezen.

Volgens Karabulut liegt Yücel dan ook door te stellen dat de 'boete' wat haar betreft van tafel is. "U speelt met de gevoelens van mensen. Dit soort dingen voeden het cynisme van mensen tegenover de politiek. Kan de PvdA vanaf nu zwijgen tot het geregeld is?"

Karabulut wees er bovendien op dat de mantelzorgboete voor andere groepen wel degelijk is ingevoerd.

Politieke spelletjes

Volgens Yücel zal in het verkiezingsprogramma van de PvdA voor de verkiezingen in 2017 worden opgenomen dat de mantelzorgboete definitief van tafel gaat. Ze verweet de andere partijen "politieke spelletjes".

Pieter Heerma (CDA) verweet de PvdA op 'verantwoordelijkheidsvakantie' te zijn gegaan. "In de oppositie trekt de PvdA altijd een grote broek aan, maar nu kwam de PvdA zelf met dit plan. En nu zeggen ze dat de volgende PvdA het weer zal afschaffen", aldus de CDA'er.

"Dan is het wel heel zwak om de oppositie politieke spelletjes te verwijten. Neem nu je verantwoordelijkheid in plaats van het uit te stellen tot sint-juttemis."

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya: "De PvdA riep: hij komt er niet. Nu zegt u: het is uitgesteld. Daar kunnen mensen niks mee. Of u schaft hem nu helemaal af of u gaat niet jubelend lopen doen."

Dijsselbloem

Eerder deze week hadden de oppositiepartijen al vragen aan het kabinet over de mantelzorgboete. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had aangegeven ervan uit te gaan dat de zogeheten kostendelersnorm voor AOW'ers niet door zou gaan.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) liet echter weten dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten en wilde de mantelzorgboete niet definitief afschieten.

Tijdens het algemeen overleg donderdag bevestigde de staatssecretaris tegenover Heerma dat de maatregel niet is afgesteld, maar slechts uitgesteld.