Minister Ard van der Steur (Justitie) zal uiterlijk maandag met antwoorden komen op de gestelde Kamervragen in de zaak rond Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf.

Dat schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer. Doordat hij nog wat tijd nodig heeft zal het aangekondigde spoeddebat niet meer deze week plaatsvinden. 

Van der Steur zegt zich tot het uiterste in te spannen om snel met antwoorden te komen, maar er zouden woensdagavond nog 76 aanvullende vragen zijn binnengekomen. De antwoorden komen daardoor uiterlijk maandag.

"Ik vraag hiervoor uw begrip. Ik ben gaarne bereid om spoedig daarna met uw Kamer in debat te gaan", schrijft hij.

Diverse partijen willen snel een debat met de minister, omdat er twijfel is ontstaan of hij de Kamer wel juist heeft geïnformeerd.

Undercover

Afgelopen zondag meldde Van der Graaf tijdens een undercoverinterview van het tv-programma Brandpunt dat de foto die van hem was gemaakt na zijn vrijlating voor De Telegraaf in scène zou zijn gezet.

Dat zou mogelijk een schending zijn van de voorwaarden voor het proefverlof, aangezien hij een mediaverbod heeft. De minister maakte dinsdag bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) een dag voor publicatie op de hoogte was en deze had goedgekeurd.

De toenmalig advocaat van de moordenaar van Pim Fortuyn, Stijn Franken, stelde woensdag echter in de Volkskrant dat het OM al veel langer op de hoogte was. Sterker nog, vanuit de overheidsinstanties zou het ensceneren van de foto zijn voorgesteld om een jacht op de eerste foto te voorkomen.

Onjuist en onvolledig

Onder andere VNL-Kamerlid Louis Bontes stelt dat, als de lezing van Franken klopt, Van der Steur de Kamer "onjuist en onvolledig" heeft geïnformeerd.

Omdat daarmee het vertrouwen in de minister op het spel staat moet er snel worden gedebatteerd.