Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en de in opspraak geraakte onderzoeker George Maat hebben elkaar woensdag gesproken over een eventuele hervatting van de samenwerking.

Die was door Veiligheid en Justitie beëindigd na een spraakmakende lezing waarbij de wetenschapper foto's had getoond van MH17-slachtoffers.

De professor sprak - zonder in te gaan op de uitkomst ervan - van een "zinvol gesprek". Het was volgens hem op verzoek van de minister "a deux, dus vertrouwelijk".

Maat raakte in opspraak na een openbare lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers, waarbij hij foto's van slachtoffers zou hebben getoond. De lezing aan de universiteit van Maastricht was aanvankelijk bedoeld voor studenten, maar bleek publiek toegankelijk. Nabestaanden van slachtoffers reageerden na afloop geschokt.

Felle kritiek

Van der Steur had aanvankelijk felle kritiek op de wetenschapper, maar wilde Maat de hand reiken. De bewindsman liet maandag de Tweede Kamer weten te hopen dat de samenwerking kan worden hervat.

"In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren", aldus de minister.

Van der Steur weigerde onlangs nog zijn excuses aan Maat. De expert eiste die nadat de minister had gezegd dat er duidelijkere regels nodig zijn voor het gebruik van foto's bij lezingen.

Video: De MH17-ramp in 60 seconden

Animatie door in60seconds