De Tweede Kamer debatteert op korte termijn over de nieuwe ontwikkelingen in de zaak-Volkert van der Graaf.

Dat is woensdagmiddag besloten.

Mogelijk vindt dit debat al donderdag plaats, anders volgende week. Dit is afhankelijk van de tijd die minister Ard van der Steur (Justitie) nodig heeft om de feiten uit te zoeken.

Diverse partijen willen snel een debat met de minister, omdat er twijfel is ontstaan of hij de Kamer wel juist heeft geïnformeerd.

Undercover

Afgelopen zondag meldde Van der Graaf tijdens een undercoverinterview van het tv-programma Brandpunt dat de foto die van hem was gemaakt na zijn vrijlating voor De Telegraaf in scène zou zijn gezet.

Dat zou mogelijk een schending zijn van de voorwaarden voor het proefverlof, aangezien hij een mediaverbod heeft. De minister maakte dinsdag bekend dat het Openbaar Ministerie een dag voor publicatie op de hoogte was en deze had goedgekeurd.

De toenmalig advocaat van de moordenaar van Pim Fortuyn, Stijn Franken, stelde woensdag echter in de Volkskrant dat het Openbaar Ministerie al veel langer op de hoogte was.

Sterker nog; vanuit de overheidsinstanties zou het ensceneren van de foto zijn voorgesteld om een jacht op de eerste foto te voorkomen.

Onjuist en onvolledig

Onder andere VNL-Kamerlid Louis Bontes stelt dat, als de lezing van Franken klopt, Van der Steur de Kamer "onjuist en onvolledig" heeft geïnformeerd.

Omdat daarmee het vertrouwen in de minister op het spel staat moet er snel worden gedebatteerd. Van der Steur liet de Kamer woensdagmiddag weten enige tijd nodig te hebben om de feiten te kunnen verzamelen. Daarna kan er over de kwestie in de Kamer gesproken worden.