Minister Ard van der Steur moet met spoed naar de Tweede Kamer komen om uitleg te geven over berichtgeving in de Volkskrant dat het OM zelf zou hebben aangedrongen op krantenfoto's van Volkert van der Graaf.

Onder andere PvdA, PVV, CDA en VNL dringen daar woensdag op aan. Dinsdag werd na de eerdere berichtgeving over de foto al door diverse partijen aangedrongen op een debat.

In de Volkskrant stelt Stijn Franken, toenmalig advocaat van Van der Graaf, dat de eerste foto's van de moordenaar van Pim Fortuyn zijn gemaakt in overleg met de overheid. De foto's verschenen vorig jaar juni in de Telegraaf, kort na de voorwaardelijke vrijlating van Van der Graaf.

"Er moet haast worden gemaakt om alle feiten op tafel te krijgen", vindt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Op de vraag wanneer het spoeddebat gehouden moet worden antwoordt hij: "Deze week nog".

De PvdA'er vindt het van belang snel te debatteren, omdat het vertrouwen in minister Van der Steur op het spel staat. De VVD, die Van der Steur dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer als eerste aan de tand voelde over de kwestie, is nu terughoudender en wil het feitenrelaas afwachten.

Informeren

Van der Steur zegt woensdag dat hij nog ''enige tijd'' nodig heeft om de details uit te zoeken over de berichtgeving over Van der Graaf. 

''Ik streef ernaar u zo spoedig mogelijk te informeren en vraag uw begrip voor het feit dat dit enige tijd kost, gelet op de complexiteit van de zaak, het aantal betrokken personen en instanties'', aldus Van der Steur in de Kamerbrief.

Hij zal in zijn reactie ook ingaan op de uitlatingen van de vroegere advocaat Frankden woensdag in de Volkskrant.

Oppositie

Ook het CDA wil snel opheldering. Kamerlid Peter Oskam noemt de situatie "merkwaardig" en eist dat er nog deze week een feitenrelaas naar de Kamer komt over wie wat wanneer wist.

Oskam: ''Of het Openbaar Ministerie heeft de minister niet goed geïnformeerd, óf de minster heeft het gisteren in het vragenuurtje niet goed verteld. Ik wil weten hoe het OM heeft geopereerd, maar het blijft bizar dat ze vorig jaar toenmalig staatssecretaris Fred Teeven niet over de foto hebben geïnformeerd.''

PVV-Kamerlid Lilian Helder kijkt met verbazing naar de kwestie: "Het wordt steeds gekker. Gisteren werd al duidelijk dat OM en reclassering aan selectief geheugenverlies lijden. Nu blijkt ook dat de minister niet het hele verhaal heeft verteld."

Wegsturen

VNL dreigde dinsdag al met het wegsturen van de minister, omdat hij de Kamer mogelijk onjuist heeft geïnformeerd.

''De minister zei gisteren dat het Openbaar Ministerie een dag voor de verschijning van de foto's er even snel over is geïnformeerd. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Het blijkt nu dat de overheid samen met Van der G. en diens advocaten de regie heeft gevoerd", aldus VNL-Kamerlid Louis Bontes. 

"Als dat zo is heeft de minister de Kamer feitelijk onjuist en onvolledig geïnformeerd en dat is een politieke doodzonde. Als dit waar is dan moet hij aftreden''.

Rutte

Premier Mark Rutte maakt zich geen zorgen over de positie van zijn justitieminister. Volgens Rutte verkeert Van der Steur niet in de problemen. "Ard van der Steur is in charge op dit dossier", aldus de premier.

Van der Steur is sinds maart dit jaar de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Hij volgde Ivo Opstelten op die moest opstappen na de bonnetjesaffaire rond drugscrimineel Cees H..