Het gehele Binnenhof in den Haag gaat vanaf 2020 voor 5,5 jaar dicht vanwege een grondige verbouwing. Dat is de optie die minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) vrijdag zal voorleggen aan de ministerraad.

Dat meldt het AD dinsdag op basis van ingewijden. 

De Tweede Kamer moet de sluiting nog wel goedkeuren. Een andere optie was een renovatie die dertien jaar in beslag zou nemen. In dat geval zou de Tweede Kamer niet hoeven te verhuizen.

De Tweede Kamer verhuist dan tijdelijk naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Om dat ministerie geschikt te maken als voorlopig onderkomen voor de Kamer wordt het gebouw, gelegen naast Den Haag Centraal, voor 40 miljoen verbouwd.

In de plannen gaat het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte naar het gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout. Ook de Eerste Kamer en de Raad van State zullen daar zetelen.

Ex-minister en oud-burgemeester Wim Deetman (CDA) krijgt waarschijnlijk de leiding over het project. 

Een woordvoerder van het ministerie Wonen en Rijksdienst gaat niet in op de berichtgeving van het AD.

Duurder

De verkorte verbouwing zal tussen de 500 en 600 miljoen euro gaan kosten. Een gefaseerde verbouwing zou 125 miljoen euro duurder uitvallen. Dat bleek deze zomer uit een advies van oud-minister Liesbeth Spies.

Volgens haar is het "technisch en financieel gezien de beste optie" om het complex in 5,5 jaar op te knappen. "Nog korter kan echt niet", aldus Spies.

Noodzakelijk

De renovatie is dringend noodzakelijk. Het Binnenhof kampt onder meer met lekkages, en de waterleidingen en elektrische bedrading zijn sterk verouderd. Ook de "nieuwbouw" uit 1992 deugt onvoldoende meer.

Er dreigt geen acuut gevaar, maar de brandweer heeft er al meerdere keren op gewezen dat het gebouwencomplex niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Zo kan een brand eerder overslaan naar andere delen, doordat er geen speciale belemmeringen zijn aangebracht.

Vraagtekens

De Eerste Kamer plaatst nogal wat vraagtekens bij het voorstel om het Binnenhof 5,5 jaar te sluiten voor een totale opknapbeurt. De commissie-Spies had ook een voorstel uitgewerkt om het in dertien jaar stapsgewijs te doen en daar heeft de Senaat meer oren naar. In die plannen staat dat elke afdeling voor een paar jaar ergens anders werkt.

"Iedereen heeft er heel veel moeite mee, om niet te zeggen dat we er toch wel erg veel bezwaren tegen zouden hebben.", aldus Ankie Broekers, de vorzitter van de Eerste Kamer. De voorzitter zei "heel verbaasd" te zijn over het bericht, want ze is nog in gesprek met de verantwoordelijke minister Stef Blok. "En dan opeens dit bericht!"

Parlementaire gebeuren

In de gesprekken met de bewindsman heeft ze de bezwaren ook naar voren gebracht, vertelde ze.

Broekers-Knol vindt het niet kunnen dat het "hele parlementaire gebeuren" bijna zes jaar weg is van de oorspronkelijke plek. "Het Binnenhof staat symbool voor de parlementaire democratie, als we dan verspreid over de stad gaan zitten, is het een ander verhaal."