Nederland biedt extra hulp aan Libanon bij de opvang van Syrische vluchtelingen. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft dat maandag gezegd in een gesprek met zijn Libanese ambtgenoot Gebran Bassil.

Het land met 4,4 miljoen inwoners telt zo'n 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen. Koenders begrijpt dat de capaciteit om vluchtelingen op te vangen in Libanon "onder druk staat". "Libanon draagt een enorme last. Ik heb de grootst mogelijke waardering voor de solidariteit en veerkracht van de Libanezen."

Hij kondigde verder aan dat Libanon 25 miljoen euro krijgt van de 110 miljoen die het kabinet onlangs vrijmaakte voor hulp aan Syrische vluchtelingen. "De 25 miljoen euro is natuurlijk niet genoeg. In Europees verband zal ik erop aandringen dat andere landen ook volgen", zei de minister.

Europa moet veel nauwer gaan samenwerken met de landen rond Syrië om de problemen op te lossen, aldus Koenders. "Er moeten geen taboes zijn op die samenwerking."

'Terug naar Syrië'

Koenders' Libanese ambtgenoot Bassil liet op een gezamenlijke persconferentie weten dat Syrische vluchtelingen terug moeten keren naar "veilige gebieden" in hun eigen land. Hij noemde dat "de enige duurzame oplossing voor de vluchtelingencrisis".

Bassil ziet niets in hervestiging van vluchtelingen. En beloftes van de internationale gemeenschap voor financiële steun aan Libanon voor de opvang zijn volgens hem niet nagekomen.

Bassil zei de afgelopen jaren het Westen tevergeefs te hebben gewaarschuwd voor het vluchtelingenprobleem. Verdere integratie van de Syrische vluchtelingen in de Libanese samenleving is volgens hem geen optie. Dat verbiedt de grondwet.

Mark Rutte

Premier Mark Rutte heeft maandagavond een noodopvang voor vluchtelingen in de vroegere Koepelgevangenis in Haarlem bezocht. Hij sprak daar met vluchtelingen, met medewerkers van het COA, met de wijkagent en met een aantal buurtbewoners.

Rutte had afgelopen vrijdag al aangekondigd dat hij binnenkort een opvanglocatie zou gaan bezoeken om met vluchtelingen, buurtbewoners en betrokkenen te spreken. Het bezoek aan de locatie in Haarlem, waar 250 vluchtelingen worden opgevangen, was geheimgehouden voor de pers.

Op zijn Facebookpagina noemt Rutte de verhalen die hij maandag van de vooral Syrische vluchtelingen hoorde indrukwekkend. Van buurtbewoners hoorde hij "hele begrijpelijke zorgen over de impact op hun wijk". Volgens de premier verandert het straatbeeld voor de buurtbewoners letterlijk. "Tegelijkertijd is er ook begrip voor de situatie. Antwoorden op hun vragen kunnen niet vroeg genoeg komen."

Rutte ziet het als zijn verantwoordelijkheid om de perspectieven van vluchtelingen én van buurtbewoners in goede banen te lijnen.

Video: Rutte op bezoek in Noord-Holland