Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is bijna klaar met het aanwijzen van de 160 natuurgebieden die het Natuurnetwerk Nederland gaan vormen. 

Tot dat netwerk horen onder meer bekende gebieden als de Biesbosch, de Waddenzee, de Drentsche Aa en het Haringvliet.

Het netwerk van natuurgebieden moet de planten en dieren die op land en in zee leven beschermen zodat die soorten blijven bestaan. Dijksma maakt maandagavond bekend dat er deze kabinetsperiode 96 natuurgebieden zijn aangewezen, waarmee het totaal op 154 staat.

De bewindsvrouw komt met de tussenstand bij de première van de natuurfilm 'Holland - Natuur in de Delta'. Driekwart van de beschermde natuur in Nederland bestaat uit water en volgens Dijksma is het zaak die waterrijke natuur te koesteren. 

Daarom wijzen we natuurgebieden aan en investeren we ook de komende jaren in natuur in en rond onze delta, aldus de staatssecretaris.

Zij trekt de komende drie jaar 12 miljoen euro uit voor projecten die de natuur in de grote wateren versterken. Bijvoorbeeld de doorgang in de dijk tussen de Waddenzee en het IJsselmeer waardoor vissen heen en weer kunnen trekken.