Roemenië moet gaan meewerken met het Europese plan voor herverdeling van vluchtelingen over EU-lidstaten. 

Die boodschap heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag aan zijn Roemeense collega Bogdan Aurescu overgebracht.

"Roemenië moet solidariteit tonen en ruimhartig zijn", aldus Koenders. "Het is belangrijk dat alle landen van de Europese Unie samenwerken. Niemand kan de crisis alleen oplossen." 

De regering in Boekarest verzet zich samen met een aantal andere Centraal- en Oost-Europese landen om vluchtelingen te verspreiden om zo Italië, Griekenland en Hongarije te ontlasten.

Volgens Aurescu heeft zijn regering eerder toegezegd 1785 vluchtelingen op te nemen. "Dat is het maximum. Dat is een fysieke limiet", zei hij op een gezamenlijke persconferentie. Hij voegde er wel aan toe dat dit "niet betekent dat dit aantal in de toekomst niet kan worden uitgebreid".

Video: Koenders wil Roemeense medewerking vluchtelingenplan EU

Oplossing

Volgende week vergaderen de ministers van Justitie en Migratie in Brussel opnieuw over het onderwerp. De meeste vluchtelingen en migranten die in het zuiden van Europa aankomen, willen verder naar Noordwest-Europa.

De Roemeense president Klaus Iohannis zei eerder deze week dat een verplichte herverdeling geen oplossing is. Mocht het toch zover komen dan heeft Roemenië meer geld nodig van de EU voor opvangcentra. "De steun van de Europese Commissie is belangrijk", aldus Aurescu.

Hij drong opnieuw aan op toetreding van Roemenië tot het Verdrag van Schengen dat vrij verkeer van personen in Europa garandeert. Maar Brussel vindt dat Boekarest eerst meer moet doen tegen corruptie en de justitiële sector verder moet hervormen.

Schengen is onder vuur komen te liggen door de toestroom van vluchtelingen naar Europa. Sommige landen hebben weer grenscontroles ingevoerd. Volgens Aurescu kan toetreding van zijn land tot Schengen juist tot meer veiligheid leiden.