Het kabinet zal als dat nodig is meer geld uittrekken voor de opvang van vluchtelingen in Nederland. 

Dat zei PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zaterdag op een ledenraad van zijn partij in Utrecht.

Als er meer geld nodig is voor de opvang, dan maken we daar geld voor vrij, zei Dijsselbloem. Ook eventuele kosten voor scholing voor kinderen van asielzoekers moet in de onderwijsbegroting worden gevonden. "Dat is onze opdracht."

PvdA-leider Diederik Samsom zei bij het begin van de ledenraad dat Nederland voorop moet lopen met het verbeteren van de omstandigheden in vluchtelingenkampen rond Syrië, waar voedsel en water op dreigen te raken.

Acute problemen

Het kabinet heeft vorige week 110 miljoen euro extra vrijgemaakt voor opvang in de regio. Samsom zei te hopen dat het geld snel kan worden overgemaakt zodat de acute problemen van voedsel en water in de vluchtelingenkampen kunnen worden opgelost.

De PvdA-leider zei daarnaast dat we niet mogen accepteren dat op anderhalf uur vliegen van ons vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee, op stations als dieren uit elkaar worden geslagen of dat landen vluchtelingenstromen naar elkaar toe duwen.

Hij zei af te willen van de 'schijndiscussie' tussen hart (laat alle vluchtelingen binnen) en hoofd (hou ze allemaal buiten de grenzen) in het vluchtelingendebat. Wat Europa moet doen is zowel barmhartig zijn als werken aan een structurele oplossing van meer veilige opvang van vluchtelingen in de eigen regio.