De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, heeft niet overwogen in te grijpen toen Geert Wilders van de PVV sprak van een "nepparlement".
 

​Dat zei ze vrijdagavond in het EO-radioprogramma Dit is de dag.

"In de Grondwet staat dat Kamerleden in de Kamer alles mogen zeggen", zei ze. Het is aan de parlementariërs zelf om elkaar onderling te corrigeren, aldus Van Miltenburg.

"Als ze gewild hadden, had ik ze allemaal de ruimte gegeven om over deze uitspraak in discussie te gaan." Ze vindt de uitspraak van Wilders wel een "hele stevige", maar daar heeft ze er in die 22 uur Algemene Politieke Beschouwingen wel meer van gehoord. En van verschillende andere dingen die er werden gezegd vroeg ze zich ook af die wel klopten, vertelde ze.

De Tweede Kamer is echter een "heel serieus parlement", benadrukte Van Miltenburg.

Hitte van het debat

De opmerking van Wilders was "in de hitte van het debat". Ze wees er bij de EO wel op dat dat "de persoon" die de opmerking maakte zelf 22 uur lang heeft meegedaan aan het debat in de Kamer en dat zijn fractie zelfs een ondervoorzitter levert voor de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat hij de opmerking van Wilders ongepast vindt. "Verder ga ik niet in op die kreet van hem gisteren. We moeten het niet te zwaar maken. Hij riep dat, hij mag dat roepen, er is vrijheid van meningsuiting, maar het is zo'n onzin, dat we er niet te veel aandacht aan besteden."

Video: Reactie Rutte

Rutte: 'Nepparlement' is ongepast
Rutte: 'Nepparlement' is ongepast

Aan de kaak stellen

D66-leider Alexander Pechtold wil "op een rustiger moment" aan de kaak stellen dat Van Miltenburg niet heeft ingegrepen. De parlementariërs zijn rechtmatig gekozen, dan kan iemand niet zeggen dat het parlement niet legitiem is, zo is de gedachte.

Van Miltenburg gaat ook Jan Vos (PvdA) niet aanspreken op zijn tweet over de inbreng van Wilders in het debat, meldde ze in Dit is de dag. Hij twitterde donderdagavond dat de bijdrage van Wilders aan het Kamerdebat openlijk kenmerken toonde "van fascistoïde leiderschap".