D66-Kamerlid Magda Berndsen verlaat de Tweede Kamer per 1 november. Dat maakt de partij vrijdag bekend.

Het Kamerwerk en het reizen van en naar haar woonplaats in Friesland zou voor haar te zwaar zijn geworden.

"Na ruim vijf jaar als Kamerlid actief te zijn geweest, verlaat ik nu de politiek om het rustiger aan te gaan doen", zegt ze in een persbericht. 

"Het Kamerlidmaatschap is buitengewoon eervol, maar het vraagt en verdient je volle honderd procent inzet en energie. Zeker gezien mijn lange reistijd, is het voor mij na vijf jaar te intensief geworden. Ik heb genoten van deze vijf jaar in de Kamer waarin ik het woord mocht voeren over Veiligheid en Justitie. Maar ik zal actief blijven voor D66, dat is zeker."

Berndsen was in de Kamer een fel pleitbezorger van legalisering van softdrugs. Ondanks de animo bij diverse burgemeesters om te experimenteren met gereguleerde wietteelt bleef een meerderheid in de Kamer tegen stappen om te reguleren of legaliseren.

D66-leider Alexander Pechtold zegt haar ervaring te zullen missen. "Met Magda Berndsen treedt een buitengewoon waardevol en kritisch Kamerlid terug. Haar strijd voor een betere rechtstaat raakte aan de kern van waar D66 voor staat", schrijft hij. 

"De fractie plukte vaak de vruchten van haar praktijkervaring als voormalig burgemeester en korpschef. We gaan haar ervaring missen, maar ik heb begrip voor haar besluit om zich terug te trekken uit de actieve politiek."